21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalONU: Peste 85.000 de oameni, strămutaţi în Afganistan de la începutul anului...

ONU: Peste 85.000 de oameni, strămutaţi în Afganistan de la începutul anului 2018

În total 85.532 de oameni au fost strămutaţi de la 1 ianuarie şi până în 13 mai, mai mult cu 2.100 de oameni comparativ cu săptămâna trecută, potrivit unui raport publicat luni seara.

Cel mai mare număr de strămutaţi s-a înregistrat în nord-vestul provinciei Ghor, cu 5.000 de strămutări, urmat de 4.000 de strămutaţi în nord-estul provinciei Badakhshan.

Peste 445.000 de oameni au fost strămutaţi pe parcursul conflictului din Afganistan în 2017.

Acest raport a fost dat publicităţii în condiţiile în care talibanii au întreprins, de la începutul ofensivei lor de primăvară, atacuri asupra clădirilor guvernamentale, centrelor districtuale şi cel puţin unei capitale de provincie.

De asemenea, două cutremure, care s-au produs la 9 şi 10 mai, au distrus parţial sau în totalitate în jur de 500 de case, majoritatea aflate în Badakhshan.

Nu în ultimul rând, seceta înregistrată în provinciile Ghor şi Badghis au forţat în jur de 15.000 de oameni să se mute în provincia vestică Herat, potrivit raportului.

Autoritatea pentru managementul dezastrelor naturale din Afganistan a anunţat luni pentru dpa că 26 de oameni au fost ucişi şi circa 90 de case au fost distruse parţial sau integral din cauza inundaţiilor şi fulgerelor care au avut loc în şase provincii afgane.

Armata afgană se confruntă cu insurecţia talibană, în timp ce continuă luptele împotriva grupării Stat Islamic (SI), care s-a extins treptat în nordul ţării şi întreprinde regulat atacuri asupra capitalei Kabul.

În februarie, preşedintele afgan Ashraf Ghani, le-a oferit o înţelegere pentru pace talibanilor, însă militanţii nu au dat un răspuns, şi-au sporit atacurile şi au anunţat o nouă ofensivă.

Precedentele oferte de pace au fost respinse de talibani.

Puţin peste 14% dintre cele aproximativ 400 de districte din Afganistan se află în totalitate sub controlul talibanilor, în timp ce în 30% încă se poartă lupte, potrivit forţelor armate ale ţării.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă