13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalONU: Primele reacții din cadrul Consiliului de Securitate. Rezoluția propusă de Rusia,...

ONU: Primele reacții din cadrul Consiliului de Securitate. Rezoluția propusă de Rusia, respinsă

UPDATE Rezoluția propusă de Rusia a fost respinsă

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au votat împotriva adoptării unui proiect de rezoluţie ce prevedea condamnarea acţiunii militare efectuate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa în Siria. Proiectul de rezoluţie stipula condamnarea de către Consiliul de Securitate a “agresiunii SUA şi aliaţilor săi împotriva Republicii Arabe Siriene” şi cerea “încetarea imediată şi fără întârziere a agresiunii împotriva” regimului de la Damasc.

Rusia avea nevoie de votul a cel puţin nouă membri ai organismului pentru adoptarea rezoluţiei. De asmenea, niciunul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia) nu trebuie să-şi exercite dreptul la veto.

Rusia, China şi Bolivia au votat în favoarea adoptării proiectului de rezoluţie, opt state au votat împotrivă, iar patru s-au abţinut (Peru, Kazahstan, Etiopia și Guineea Ecuatorială).

UPDATE: Rusia a propus un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU în care cere condamnarea ”agresiunii împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU”, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Proiectul de rezoluţie a fost făcut să circule de Rusia cu puţin timp înaintea reuniunii. Nu este însă clar când ar putea fi supus la vot.

Potrivit unor diplomaţi citaţi de Reuters, este improbabil că proiectul de rezoluţie va primi numărul minim necesar de nouă voturi pentru a forţa un veto din partea SUA, Franţei sau Marii Britanii.

Pentru a fi adoptat, un proiect de rezoluţie are nevoie de nou voturi pentru şi niciun veto din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate – SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie.

 

Vladimir Putin a catalogat, sâmbătă dimineață, loviturile aeriene americane, britanice și franceze asupra Siriei drept “un act de agresiune” și cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre “acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel către toate statele membre să se abțină de la orice act care ar putea conduce la o escaladare a loviturilor occidentale în Siria.

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă