10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU sancţionează nave şi întreprinderi nord-coreene pentru violarea embargoului

ONU sancţionează nave şi întreprinderi nord-coreene pentru violarea embargoului

Comitetul de sancţiuni al Consiliului de Securitate a acţionat la cererea Statelor Unite şi a luat măsuri împotriva a 21 de companii maritime – din care cinci cu baza în China – şi a 15 nave nord-coreene, 12 nave străine și a unui om de afaceri taiwanez.

Mişcarea creşte presiunea asupra Phenianului, în timp ce preşedintele ţării, Kim Jong-un, se pregăteşte pentru întâlniri cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, pe 27 aprilie,  şi cu președintele american în luna mai.

Trump a acceptat o întâlnire cu Kim, dar a anunţat că „sancţiunile şi presiunile maximale vor fi menţinute”.

Cele 12 nave străine sunt supuse unei interdicţii portuare internaționale şi vor fi radiate, în timp ce celor 15 nave nord-coreene le sunt înghețate bunurile, 13 dintre acestea având şi interdicţii de acostare în porturi.

Omul de afaceri taiwanez Tsang Yung Yuan este acuzat de coordonare a „exporturilor de cărbune nord-coreean împreună cu un broker nord-coreean care operează dintr-o terţă ţară şi de alte activităţi de evaziune”.

Bunurile acestuia au fost sechestrate și are interdicție de călătorie. Activele celor 21 de companii maritime, care au sedii în Insulele Marshall, Singapore, Panama şi Samoa, vor fi puse sub sechestru.

În februarie, Washingtonul a cerut sancţiuni pentru 33 de nave, 27 de companii maritime şi pentru omul de afaceri taiwanez. China a amânat să răspundă cererii, fără să ofere motive.

Din 2006, Consiliul de Securitate a interzis exporturile nord-coreene de cărbune, fier, plumb, textile şi de fructe de mare, ca şi importurile de petrol şi de produse petroliere rafinate.

De această dată, este un set foarte larg de sancţiuni ca urmare a violării embargoului economic ce loveşte Coreea de Nord.

Cele mai citite

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă