10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalOperațiunea ”Fox Hunt”, sau cum umblă China cu represiunea vopsită

Operațiunea ”Fox Hunt”, sau cum umblă China cu represiunea vopsită

Într-un discurs de aproape o oră, marți, directorul FBI a prezentat o imagine detaliată a imixtiunilor chineze din prezent, un plan de anvergură bazat pe spionaj economic, copiere de date, furt monetar și activități politice ilegale, în cadrul căruia se folosește mita și șantajul pentru a se influența politica SUA. Conferențiind pentru Institutul Hudson din Washington, Christopher Wray (foto), șeful FBI, a anunțat că unele dintre țintele Chinei sunt în momentul de față resortisanții chinezi care trăiesc în străinătate, China fiind angajată într-un adevărat efort național de a deveni singura superputere a lumii ”prin orice mijloace necesare”.
“Am ajuns acum la un punct în care FBI deschide un nou dosar de contrainformații legate de China la fiecare 10 ore”, a spus Wray, adăugând faptul că, “din cele aproape 5.000 de cazuri de contrainformații active în curs de cercetare în toată țara, aproape jumătate sunt legate de China”. Directorul FBI a anunțat faptul că președintele chinez Xi Jinping se folosește din plin de programul numit „Fox Hunt”, lansat în urmă cu 6 ani și orientat către resortisanții chinezi care locuiesc în străinătate, văzuți ca amenințări la adresa guvernului chinez. “Vorbim despre rivalii politici, disidenți și critici care încearcă să expună încălcările extinse ale drepturilor omului din China. Guvernul chinez vrea să-i forțeze pe aceștia să se întoarcă în țară, iar tactica Chinei pentru a realiza acest lucru este de-a dreptul șocantă”, a mai precizat Wray. Tot directorul FBI a fost și cel care a dezvăluit tactica folosită de aparatul de stat chinez în cadrul programului „Fox Hunt”. “Când nu a reușit să localizeze o țintă din program, guvernul chinez a trimis un emisar pentru a vizita familia acesteia aici, în Statele Unite. Mesajul pe care l-au transmis emisarii a fost simplu. Ținta avea doar două opțiuni: fie să revină cu maximă promptitudine în China, fie să se sinucidă… “, a dezvăluit Christopher Wray.

SUA oferă sprijin diasporei chineze vizate în programul ”Fox Hunt”

Directorul FBI, Christopher Wray, a solicitat cetățenilor de origine chineză care locuiesc în SUA să contacteze imediat FBI dacă oficialii chinezi îi vizează cu presiuni, amenințări, sau demersuri de orice fel, în vederea întoarcerii lor în China. Chiar dacă guvernul chinez a apărat în trecut acest program, spunând că face parte dintr-un efort legitim anticorupție al statului, directorul FBI a rămas ferm în privița caracterizării operațiunii, declarând că va propune a abordare complexă, interconectată instituțional, a amenințării reprezentate de China, implicând atât procurorul general al SUA cât și secretarul de stat.

Opțiuni: te întorci în Patria Mamă sau de sinucizi…

Operațiunea ”Fox Hunt” a fost lansată în urmă cu șase ani de către președintele Xi Jinping, scopul anunțat de către guvernul chinez fiind acela de a fi urmăriți oficialii corupți și afaceriștii care au fugit în străinătate.
Beijingul și-a sărbătorit succesele operațiunii făcând publică ”întoarcerea” a sute de ”fugari economici” și emițând liste cu mandate de căutare în privința țintelor care sunt încă în libertate. Administrația Obama s-a plâns, însă, de activitățile agenților chinezi sub acoperire încă din 2015. Directorul FBI, Christopher Wray, a confirmat, de asemenea, în această săptămână, bănuielile tuturor observatorilor obiectivi, spunând că obiectivul principal al operațiunii este de fapt să suprime curentele divergente de opinie din cadrul diasporei chineze. „China descrie ”Fox Hunt” ca un fel de campanie internațională anticorupție. Nu este. În schimb, ”Fox Hunt” este o operațiune extrem de susținută de Xi pentru a viza cetățenii chinezi pe care îi consideră amenințători și care trăiesc în afara Chinei, în întreaga lume. Sute de victime ale acestei operațiuni trăiesc chiar aici în Statele Unite, iar mulți sunt cetățeni americani sau deținători de cărți verzi. Guvernul chinez vrea să-i forțeze să se întoarcă în China, iar tactica Chinei pentru a realiza acest lucru este de-a dreptul șocantă”, spune directorul FBI.
Wray a sconfirmat și faptul că operațiunile Fox Hunt sunt în curs în multe alte țări ale lumii, FBI colaborând cu partenerii săi pentru a face față eforturi chineze de intimidare a diasporei incomode.

Trump cere americanilor să privească, după 40 de ani, China, în adevărata ei lumină

Nu este prima dată când directorul FBI, Christopher Wray, a catalogat China drept „cea mai mare amenințare” pentru SUA, dar marți și-a argumentat critica, concentrându-se pe „efortul întregului stat” de la Beijing pentru a deveni singura superputere a lumii. Administrația Trump s-a dezlănțuit cu furie împotriva Chinei, inițial ca răspuns la pandemia de coronavirus, apoi ca reacție la noua lege de securitate națională din Hong Kong. Observațiile directorului Wray fac parte dintr-o întreagă serie de discursuri dure susținute de înalții oficiali americani pe această temă. Însă, chiar dacă administrația Trump spune că a venit momentul ca societatea americană să se trezească din cei 40 de ani de eșecuri politice în ceea ce privește China, presa mainstream, de multe ori plătită de guvernul chinez prin prelungirile sale externe, consideră această atitudine drept o încercare de a devia atenția de la eșecurile proprii ale președintelui.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă