21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalOra Pământului 2018, prilej de conștientizare a pericolului distrugerii biodiversității

Ora Pământului 2018, prilej de conștientizare a pericolului distrugerii biodiversității

Lansată în anul 2007 de World Wide Fund for Nature (WWF) cu un singur eveniment care a avut loc la Sydney, în Australia, ocazie cu care s-a înregistrat participarea a 2,2 milioane de oameni, acţiunea Ora Pământului (Earth Hour) se organizează în prezent în numeroase zone de pe glob şi vizează sensibilizarea cu privire la riscurile schimbărilor climatice în contextul în care ultimii trei ani au fost cei “fierbinţi” din istoria înregistrărilor meteorologice.

La ora locală 20:30, numeroase clădiri şi monumente vor fi cuprinse de întuneric timp de o oră, de la Turnul Eiffel până la Opera din Sydney, trecând pe la Big Ben, Kremlin, Acropole, zgârie-nori din Hong Kong, Burj Khalifa din Dubai, Biserica Sf. Petru, Cascada Niagara sau monumentul Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul) din Rio de Janeiro, Brazilia.

Însă, în acest an, evenimentul va depăşi tematica încălzirii globale făcând apel la mobilizare pentru conservarea naturii în contextul desfăşurării în această perioadă în Columbia a summitului experţilor Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES) care trebuie să ofere un diagnostic cu privire la starea faunei, florei şi a solurilor, notează sursa citată.

“Biodiversitatea şi schimbările climatice sunt două faţete ale aceleiaşi medalii”, a explicat pentru AFP secretarul general al WWF, Marco Lambertini, care coordonează evenimentul.

“Schimbările climatice nu reprezintă decât o componentă a unei crize ecologice mai largi. Vrem să (…) utilizăm popularitatea schimbărilor climatice pentru a atrage atenţia asupra unei dimensiuni la fel de periculoase a modelului nostru de dezvoltare: distrugerea naturii”, a spus el insistând să nu se abordeze un aer “trist”, ci “îngrijorat” cu privire la distrugerea ecosistemelor şi ka dispariţia animalelor.

“Odată cu distrugerea capitalului natural, viaţa pe Pamânt aşa cum o ştim nu va mai fi posibilă. De aceea este necesar să se ia măsuri, astăzi şi în fiecare zi, pentru salvarea biodiversităţii”, a comentat la rândul său în cadrul unui comunicat Cristiana Paşca Palmer, secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică (CBD) asociată în acest an cu acest eveniment.

WWF a solicitat participanţilor la Ora Pământului “să împărtăşească şi să discute despre ce semnifică natura pentru ei” pe un site dedicat, connect2earth.org.

În plus, Ora Planetei va fi un prilej pentru multe ţări să desfăşoare evenimente pentru conservarea faunei şi florei, cum ar fi spre exemplu lansarea în China şi Singapore a campaniei împotriva pungilor de plastic ce poluează oceanele, iniţiativa plantării de copaci în Indonezia, Kenya şi Pakistan sau o iniţierea unei petiţii pentru salvarea râurilor din Croaţia sau Slovenia.

În fiecare an, în penultimul sau în ultimul weekend al lunii martie, în jurul datei când sunt marcate echinocţiile de primăvară sau de toamnă în nordul şi, respectiv, sudul emisferei (ceea ce reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare în ambele emisfere), milioane de oameni din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu Ora Pamântului – Earth Hour, un simbol ce exprimă grija faţă de planetă.

Dacă în 2008 au participat 50 de milioane de persoane din 35 de ţări, în decursul anilor acţiunile întreprinse au căpătat o amploare tot mai mare, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă