Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

S-a format un „arc alpin“ naționalist, conservator și antimigrație care îngrijorează Bruxelles-ul

S-a format un „arc alpin“ naționalist, conservator și antimigrație care îngrijorează Bruxelles-ul

„Orbanizarea“ Sloveniei, strategia premierului ungar de instalare de pioni contra democrației liberale

Naționaliștii Partidului Democratic sloven, al căror lider este Janez Jansa, au câștigat, cum era prevăzut, legislativele de duminică din Slovenia, aducând un val de populism de dreapta în altă țară europeană.

Gabriela Anghel 0 comentarii

După victoriile formațiunilor dreptei conservatoare naționaliste în Austria, Polonia și Ungaria, după declanșarea Brexit-ului și preluarea puterii în Italia de către partidele antisistem și eurosceptice Liga și Mișcarea 5 Stele, Slovenia s-a alăturat acestor țări în care dreapta radicală domină, îngrijorând Bruxelles-ul, după ce alegerile au fost câștigate de partidul antimigrație condus de Janez Jansa.

Printre cei cărora Jansa trebuie să le mulțumească este premierul ungar Viktor Orbán, care a făcut campanie alături de el și a avertizat că alegerile privesc „supraviețuirea națiunii slovene“, agitând spectrul unei invazii migratorii în această mică țară situată pe vechea „rută a Balcanilor“.

   

Orban a făcut campanie pentru Jansa

 

La mitinguri electorale în Slovenia, Viktor Orbán a făcut campanie pentru Partidul Democratic  condus de Janez Jansa, un naționalist cu vederi similare.

Orbán, admirator al președintelui rus, Vladimir Putin, a devenit un „erou de dreapta“, cu atacuri brutale la adresa democrației liberale.

Potrivit analiștilor, Slovenia este un pion strategic esențial al „orbanizării“ Europei. Prin rezultatele scrutinului de duminică, Slovenia va permite constituirea unui „arc alpin“ naționalist, conservator și antimigrație, o extindere a mesajelor liderului de la Budapesta.

„New York Times“ arată că susținerea lui Orbán a fost importantă, dar și cea a apropiaților săi. În cursul ultimilor doi ani, oameni de afaceri unguri apropiați de premierul Orbán au investit discret sau au deschis mijloace media în Slovenia și în Macedonia.

În primul rând, „Skandal24“, o revistă de zvonuri senzaționale având ca țintă opozanții lui Janez Jansa. Apoi canalul Nova24TV, care a difu-zat reportaje alarmiste despre migranți și un interviu exclusiv cu Orbán în mai.

Pe măsură ce se întăresc în Europa, partidele populiste se dovedesc capa-bile să manipuleze media pentru a-și transmite mesa-jele și a ataca partidele
tradiționale.

 

Extinderea influenței în Europa prin mass-media

 

Consolidându-și puterea în Ungaria, Viktor Orbán a recunoscut enorma putere a mijloacelor mass-media și acum pare că dorește extinderea sferei sale de influență.

Anul trecut, unul dintre consilierii săi, Arpad Habony, s-a întâlnit cu Stephen K. Bannon, fostul strateg-șef al președintelui Donald Trump, la Washington. Scopul vizitei, potrivit unei surse apropiate, a fost discutarea creării unei platforme în Europa de Est pentru promovarea ideilor naționaliste intransigente.

Investind în media din Slovenia, aliații lui Orbán i-au oferit o platformă într-o țară vecină, utilizând-o pentru susținerea lui Jansa.

Este prea curând pentru a ști dacă el va putea constitui o coaliție guvernamentală, dar, dacă va reuși, beneficiarul va fi Orbán, care va avea un aliat în sânul UE într-un moment în care liderii europeni au în vedere tăieri bugetare pentru Ungaria.

„Dacă Orbán va avea în Slovenia o persoană aflată pe aceeași lungime de undă, asta va spori influența lui în Europa“, a declarat Danilo Türk, președinte al Sloveniei între 2007 și 2012.

Orbán și aliații săi investesc într-un nou tip de alianță politică, declară Sandra Basic-Hrvatin, cercetătoare media la Universitatea din Primorska și membră a comisiei independente care consiliază Ministerul Culturii sloven asupra politicii media.

„Ei investesc într-un imperiu mediatic pentru influențarea alegerilor și constituirea unei noi forțe politice în UE“, a precizat Basic-Hrvatin, ea însăși fiind luată în vizor de presa lui Schatz din cauza criticilor.

Peter Schatz, om de afaceri ungur din cercul lui Orbán, a devenit în 2015 co-proprietar al „Ripost“, ziar pro-Orbán, care depinde de guvernul acestuia. Câștigând influență în Ungaria, Schatz a trecut în Slovenia și în Macedonia.

 

 

 

Comentarii

loading...