Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Staţia spaţială chineză Tiangong-1 urmează să cadă curând pe Terra

Staţia spaţială chineză Tiangong-1 urmează să cadă curând pe Terra

Pământenii se aşteaptă ca „Palatul celest“ chinez să le cadă în cap

Total scăpată de sub control, staţia spaţială chineză Tiangong-1 urmează să cadă curând pe Terra, întrebarea fiind unde va avea loc coliziunea.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Lansată în spaţiu în 2011, staţia spaţială Tiangong-1 („Palatul celest”) este pe punctul de a intra în atmosfera terestră. Agenţia spaţială chineză a pierdut controlul „Palatului celest” în 2016 şi nu-i mai poate controla traiectoria şi nici nu se ştie exact unde se află.

Tiangong-1 ar urma să cadă pe pământ între 29 martie şi 3 aprilie, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) mizând pe 31 martie. Specialiştii nu pot încă să determine cu precizie zona de impact, ceea ce a provocat un uşor vânt de panică în lume. Incertitudinea va dura până la intrarea staţiei în atmosfera terestră.

În ultimele zile, Centrul Naţional francez pentru Studii Spaţiale (CNES) şi ESA au redus fereastra de intrare pe o bandă cuprinsă între latitudinile minus 42,8 şi plus 42,8 grade.

La intrarea în atmosferă, „Palatul celest” va sfârşi prin a se dezintegra în mai multe fragmente. Franţa nu este singura ţară care urmăreşte traiectoria staţiei. SUA, Japonia şi alte state europene sunt îngrijorate de deriva „Palatului celest”.

Zonele franceze care ar putea fi atinse sunt cele din sudul ţării, Corsica şi teritoriile de peste mări.

În Italia, Protecţia civilă a avertizat că „staţia spaţială chineză este un risc pentru țară, putând cădea în jur de Paşti peste regiunile aflate la sud de Emilia-Romagna”. Pe pagina instituției sunt oferite indicaţii şi reguli pentru autoprotecţie, utile populaţiei din zonele expuse coliziunii. În special se avertizează ca în cazul descoperirii unui posibil fragment populaţia să stea la o distanţă de minimum 20 m şi să anunţe imediat autorităţile competente.

Informaţiile puse la dispoziţie de comunitatea ştiinţifică precizează că nu există un risc zero, dar nici unul foarte crescut. „Probabilitatea de a avea o problemă sau eventuale victime este extrem de slabă, arată Christophe Bonnal, specialist la CNES.

El precizează că numeroase fragmente cad săptămânal din spaţiu. Potrivit surselor politice, Tiangang-1 este un cilindru cu lungimea de 10 m şi o greutate de 8,5 t, un fel de autobuz cu panouri solare pe ambele laturi.   

 

Comentarii

loading...