18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalPământenii se aşteaptă ca „Palatul celest“ chinez să le cadă în...

Pământenii se aşteaptă ca „Palatul celest“ chinez să le cadă în cap

Lansată în spaţiu în 2011, staţia spaţială Tiangong-1 („Palatul celest”) este pe punctul de a intra în atmosfera terestră. Agenţia spaţială chineză a pierdut controlul „Palatului celest” în 2016 şi nu-i mai poate controla traiectoria şi nici nu se ştie exact unde se află.

Tiangong-1 ar urma să cadă pe pământ între 29 martie şi 3 aprilie, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) mizând pe 31 martie. Specialiştii nu pot încă să determine cu precizie zona de impact, ceea ce a provocat un uşor vânt de panică în lume. Incertitudinea va dura până la intrarea staţiei în atmosfera terestră.

În ultimele zile, Centrul Naţional francez pentru Studii Spaţiale (CNES) şi ESA au redus fereastra de intrare pe o bandă cuprinsă între latitudinile minus 42,8 şi plus 42,8 grade.

La intrarea în atmosferă, „Palatul celest” va sfârşi prin a se dezintegra în mai multe fragmente. Franţa nu este singura ţară care urmăreşte traiectoria staţiei. SUA, Japonia şi alte state europene sunt îngrijorate de deriva „Palatului celest”.

Zonele franceze care ar putea fi atinse sunt cele din sudul ţării, Corsica şi teritoriile de peste mări.

În Italia, Protecţia civilă a avertizat că „staţia spaţială chineză este un risc pentru țară, putând cădea în jur de Paşti peste regiunile aflate la sud de Emilia-Romagna”. Pe pagina instituției sunt oferite indicaţii şi reguli pentru autoprotecţie, utile populaţiei din zonele expuse coliziunii. În special se avertizează ca în cazul descoperirii unui posibil fragment populaţia să stea la o distanţă de minimum 20 m şi să anunţe imediat autorităţile competente.

Informaţiile puse la dispoziţie de comunitatea ştiinţifică precizează că nu există un risc zero, dar nici unul foarte crescut. „Probabilitatea de a avea o problemă sau eventuale victime este extrem de slabă, arată Christophe Bonnal, specialist la CNES.

El precizează că numeroase fragmente cad săptămânal din spaţiu. Potrivit surselor politice, Tiangang-1 este un cilindru cu lungimea de 10 m şi o greutate de 8,5 t, un fel de autobuz cu panouri solare pe ambele laturi.   

 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă