8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalPandemia rescrie planurile de vacanță ale politicienilor europeni

Pandemia rescrie planurile de vacanță ale politicienilor europeni

Cremă de soare? Pus în bagaj. Încărcătorul telefonului? Bifat și acesta. Volumul de strategie politică sau de analiză socială din care să te prefaci că citești atunci când apare vreun fotograf prin apropiere? Nicio grijă, îl ai la îndemână. Scuza pregătită pentru eventualitatea în care vacanța ta de politician se transformă într-un coșmar de PR? Este! Scrisă, învățată pe de rost și aranjată pentru orice eventualitate.
Alegerea unei destinații de vacanță devine, pentru politicienii din întreaga lume, la un moment dat, o sarcină la fel de grea ca oricare altă decizie politică, având în vedere repercusiunile pe care le poate avea hotărârea luată. Deplasează-te spre insula însorită Mustique, din Caraibe, spre exemplu, așa cum a făcut-o în februarie premierul Marii Britanii, Boris Johnson, iar adversarii și alegătorii tăi, deopotrivă, vor avea ocazia să îți pună la îndoială preocuparea pentru problemele de guvernare angajamentul tău cu țara și cu slujba în mână. Rămâi acasă și pleacă, să zicem, doar prin apropiere, prin în Țara Galilor – așa cum a făcut-o de multe ori predecesoarea lui Johnson, Theresa May – și riști să nu ai altceva de făcut zile în șir decât să bați la pas câmpiile ținutului, transpirând sănătos sub fâșul de ploaie.

Alegere vacanței, o provocare reală pe timp de pandemie

Planificarea judicioasă a unei scurte ”ieșiri din decor”, pe motiv de odihnă, devine și mai dificilă atunci când te afli la guvernare iar țara ta se zbate să depășească o criză mondială precum cea a coronavirusului. Grant Shapps, secretarul transporturilor din Marea Britanie, s-a trezit într-o adevărată dilemă înaintea planificatei sale vacanțe din Spania, care trebuia să înceapă sâmbăta trecută: să zboare cu familia, știind bine că Marea Britanie urma să introducă o perioadă de izolare obligatorie de 14 zile pentru oricine se întoarce de pe tărâm iberic sau să își anuleze vacanța, riscând apoi să se confrunte cu criticile celor care urmau să îl acuze că își folosește în scopuri personale cunoștințele privilegiate despre planurile guvernamentale de viitor? Shapps a ales în mod neobișnuit o soluție de compromis. A zburat cu familia în stațiunea iberică și și-a rezervat pentru sine câteva ore pentru a experimenta ”vacanța britanică în stil clasic” în Spania, bând aceeași marcă de bere ca și acasă, citind The Sun și refuzând să testeze bucătăria tradițională locală. Apoi a luat prima cursă aeriană înpoi, către Londra. Familia sa a rămas să se bucure de lumina soarelui, dar feedbackul isprăvii secretarului de la Transporturi nu a fost unul deloc grozav pentru un guvern aflat deja sub tirurile opiniei publice pe motiv de gestionare a crizei.
În atare situație, devine și mai evident faptul că dorința de a ajunge la plajă la prima oportunitate disponibilă nu este niciodată o idee grozavă pentru un politician. Ce pildă, în timp ce anul trecut, pe 13 iulie, Antonio Tajani, președintele de atunci al Parlamentului European, i-a scris lui Jean-Claude Juncker, președintele de atunci al Comisiei Europene, subliniind că Parlamentul își ia pauza de vară și nu trebuie trimisă nicio lucrare înainte de începutul lunii septembrie, anul acesta succesorul lui Tajani, David Sassoli, lucra din plin în aceste zile, purtând discuții cu privire la bugetul UE și pachetul de recuperare economică cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Reguli privind disponibilitatea imediată, chiar și în perioada concediului

Între timp, guvernele unora dintre țările europene au restricționat autonomia de deplasare a membrilor cabinetelor, în perioada propriilor vacanțe. Într-o ședință a guvernului francez, miercuri, la evaluarea finală ce precede în mod obișnuit vacanța de vară, miniștrilor li s-a spus că trebuie să fie accesibili în orice moment (ceea ce este o indicație cel puțin de bun simț pentru oamenii care conduc țara), solicitându-li-se, de asemenea, să nu se aventureze dincolo de zona Schengen.
Potrivit presei franceze, miniștrii și-ar fi anunțat oricum destinații de vacanță naționale, cu excepția ministrului Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, care intenționează să coboare, în apropiere, în Spania, și a Ministrului Mărilor, Annick Girardin, care intenționează să se îndrepte în vacanță spre Saint-Pierre-et-Miquelon, un teritoriu francez care se auto-guvernează chiar în largul coastei Newfoundland-ului Canada, și pe care actualul ministru îl și reprezintă în Parlamentul francez.
După același tipar, la Berlin, întrebată unde își va petrece vacanța de vară, Merkel a răspuns în stilul caracteristic: „Germania”, cancelarul abandonând chiar și destinația sa tradițională în astfel de perioade, Tirolul de Sud, pe care îl folosește pentru drumeție și lectură. Cât îl privește pe Horst Seehofer, ministrul de Interne german, acesta este oricum un călător care ar face-o și pe Merkel să pară un fel de Bear Grylls, declarând că nu a fost în vacanță de 25 de ani și că va rămâne în vacanță în Bavaria.

Cele mai citite

Universitatea Craiova are un nou antrenor. “Bine ai venit în noua ta casă, Mister!”

Costel Gâlcă este noul antrenor al Universității Craiova. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de 17 aprilie. Gâlcă devine astfel cel de-al 5-lea antrenor...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă