Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Papa: Biserica este ruşinată de abuzurile preoților asupra minorilor

Papa: Biserica este ruşinată de abuzurile preoților asupra minorilor

Papa Francisc a declarat că împărtăşeşte sentimentele de "suferinţă şi ruşine" provocate de eşecul responsabililor din cadrul Bisericii de a trata în mod "adecvat" cazurile de abuz sexual comise împotriva minorilor de preoţi catolici.

George Dumitrescu 0 comentarii

"Eşecul autorităţilor ecleziastice - episcopi, superiori ai Bisericii, preoţi şi alţii - de a trata în mod adecvat aceste fărădelegi respingătoare a dat naştere, pe bună dreptate, la revoltă şi continuă să fie o sursă de suferinţă şi ruşine pentru comunitatea catolică", a spus suveranul pontif, citat de DPA. "Eu însumi împărtăşesc acele sentimente", a adăugat acesta.

Papa Francisc a lăudat eforturile predecesorului său, Papa Benedict, de a gestiona criza abuzurilor clericilor prin "intervenţie sinceră şi hotărâtă".

Papa a ajuns sâmbătă în Irlanda în cadrul unei şederi oficiale de două zile, prima vizită papală în această ţară în ultimii 39 de ani, într-o perioadă în care scandalurile privind abuzurile comise de clerici au pătat imaginea Bisericii Catolice, care se confruntă cu cea mai gravă criză de credibilitate din ultima vreme

Suveranul pontif s-a întâlnit cu premierul Leo Varadkar şi înalţi reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Irlanda la Castelul Dublin unde a susţinut primul discurs din seria de cuvântări planificate în cadrul acestei vizite.

În discursul de întâmpinare, Varadkar a declarat că Irlanda are un trecut "amar" în ceea ce priveşte abuzurile comise de clerici, care au lăsat o moştenire marcată atât de "durere şi suferinţă", cât şi de "tristeţe şi ruşine".

"Aceste răni sunt încă deschise", a subliniat premierul care a făcut apel la Papa Francisc să se asigure că "fărădelegile de nedescris comise şi tăinuite pentru protejarea instituţiei" nu se vor repeta.

Papa Francisc a fost întâmpinat la aeroport de arhiepiscopul de Dublin Diarmuid Martin, nunţiul papal şi de ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney.

Suveranul pontif a fost escortat la reşedinţa oficială a preşedintelui Michael D. Higgins unde cei doi au avut o întrevedere privată, menţionează DPA.

Papa şi-a încheiat vizita la reşedinţa prezidenţială Aras an Uachtarain din Parcul Phoenix plantând un stejar pe aceeaşi pajişte pe care Papa Ioan Paul al II-lea a sădit un copac din aceeaşi specie în cursul ultimei vizite papale în Irlanda, în 1979.

Un raport publicat săptămâna trecută în Statele Unite, care a scos la iveală fapte ilegale săvârşite de preoţi catolici în statul Pennsylvania, alături de scandaluri similare din Australia şi Chile, au pus presiune pe Papa Francisc de la care se aşteaptă să abordeze într-un mod mai amplu tema abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului împotriva minorilor.

Papa Francisc a condamnat, luni, "cu tărie atrocităţile" comise contra a peste o mie de copii de sute de preoţi timp de decenii în şase dintre cele opt dioceze din statul american Pennsylvania, într-o scrisoare deschisă publicată de Vatican şi adresată "Poporului lui Dumnezeu". În misivă, Înaltul Pontif a precizat că dacă "în trecut omisiunea a devenit o formă de răspuns în faţa abuzurilor, acum Biserica trebuie să răspundă cu solidaritate, care cere însă denunţarea tuturor celor care au pus în pericol integritatea unei persoane".

O mulţime numeroasă este aşteptată să îl salute pe suveranul pontif care va străbate sâmbătă după-amiaza capitala irlandeză în papamobil.

În cadrul vizitei sale apostolice de două zile în Irlanda, prilejuită de cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor 2018, papa Francisc se va întâlni la Dublin cu un grup de victime ale abuzurilor comise de membri ai clerului catolic.

Comentarii

loading...