13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc cere un "jurnalism al păcii'', care să contracareze ştirile false

Papa Francisc cere un “jurnalism al păcii”, care să contracareze ştirile false

“Ştirile false sunt un semn al unor atitudini de intoleranţă şi hipersensibilitate şi duc doar la răspândirea aroganţei şi a urii. Acesta este rezultatul final al neadevărului”, a spus Papa Francisc într-un mesaj publicat, miercuri, pe site-ul Vaticanului.

“Aş vrea, aşadar, să invit pe toată lumea să promoveze un jurnalism al păcii”, însemnând “un jurnalism care este onest şi care se opune neadevărurilor, sloganurilor retorice şi titlurilor senzaţionale “, a adăugat el.

Jurnalismul ar trebui să fie “mai puţin concentrat pe ”breaking news” (ştiri de ultimă oră) şi mai mult pe explorarea cauzelor care stau la baza conflictelor” şi “angajat pe evidenţierea alternativelor la escaladarea certurilor şi a violeţelor verbale”, a spus papa.

Pontiful a subliniat că nu are în vedere un fel de ”jurnalism siropos care refuză să recunoască existenţa unor probleme grave sau îşi asumă tonalităţi servile”.

În denunţarea ştirilor false, papa a citat şi din “Fraţii Karamazov”de Fiodor Dostoievski, unul dintre autorii săi preferaţi: “Cel care se minte pe sine şi-şi pleacă urechea la propriile minciuni ajunge să nu mai deosebească adevărul nici în el, nici în jurul lui şi să nu mai aibă respect nici pentru sine, nici pentru ceilalţi”.

Comentariile liderului religios catolic au fost făcute într-un mesaj pentru Ziua mondială a comunicaţiilor sociale, un eveniment anual organizat la Vatican, care în acest an va avea loc la 13 mai. Este un lucru obişnuit ca mesajele să fie publicate cu mult timp înainte, scrie DPA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă