15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc îndeamnă la toleranță față de migranți: „Săracii sunt comoara voastră”

Papa Francisc îndeamnă la toleranță față de migranți: „Săracii sunt comoara voastră”

”Continuaţi să deschideţi noi coridoare umanitare pentru refugiaţii din faţa războiului şi a foamei. Săracii sunt comoara voastră”, a subliniat papa în discursul său susţinut în bazilica Sainte-Marie-du-Trastevere, în aplauzele membrilor comunităţii Sant’Egidio, foarte activă în primirea refugiaţilor şi în acţiunile de mediere a păcii în zone de conflict precum Republica Centrafricană.

Suveranul pontif a lăudat comunitatea pentru ”misiunea de a crea o societate care nu consideră pe nimeni străin”, pentru ”misiunea de a traversa frontierele şi zidurile”, ca alternativă la lumea ”locuită de frică” din ziua de astăzi.

Recentele alegeri legislative din Italia au avut ca rezultat un scor istoric pentru mişcarea antisistem M5S, de extremă dreaptă, care a promis în programele electorale repatrierea imigranţilor clandestini.

”Epoca noastră experimentează o mare frică în faţa vastelor contururi ale globalizării. Iar frica se întoarce deseori împotriva străinilor, a celor care sunt diferiţi, a săracilor, ca şi cum aceştia ar fi duşmani”, a subliniat suveranul pontif pe un ton grav, după ce a ascultat povestirea unui adolescent din Damasc, sosit în Italia prin intermediul unui coridor umanitar.

”Atunci ne apărăm de aceste persoane crezând că aşa păstrăm ceea ce avem şi ceea ce suntem”, a constatat suveranul pontif.

Însă ”viitorul unei lumi globale înseamnă a trăi împreună”. ”Acest ideal necesită angajamentul construirii de punţi, să păstrăm dialogul şi să continuăm să întâlnim”, a pledat papa Francisc.

”Nu este doar o problemă politică sau organizaţională. Suntem toţi chemaţi să ne schimbăm în adâncul sufletelor şi să privim cu milostivire”, a spus papa.

”Să ne gândim la suferinţele poporului sirian căruia i-aţi primit refugiaţii prin ‘culoare umanitare’. Cum se poate, după tragediile secolului al XX-lea, să recădem în această logică absurdă?” a adăugat suveranul pontif.

Coridoarele umanitare, iniţiate în decembrie 2015 prin contribuţia comunităţii Sant’Egidio, Federaţiei bisericilor evanghelice italiene şi Bisericii valdeză, au făcut posibilă sosirea în Italia a aproximativ 1.000 de persoane, cea mai mare parte sirieni.

Acest model, experimentat de asemenea în Franţa şi Belgia, are ca obiectiv, pe de o parte înlăturarea pericolelor la care migranţii se expun în timpul călătoriilor clandestine şi, pe de alta, furnizarea de asistenţă pentru integrare, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă