17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPapa, întâlnire cu cardinalul Pell. Prima dată de când a fost închis,...

Papa, întâlnire cu cardinalul Pell. Prima dată de când a fost închis, apoi achitat de abuz sexual

Cardinalului Pell i s-a anulat condamnarea pentru abuz sexual în Apel la începutul acestui an

 

Sfântul Scaun nu a dezvăluit nimic despre ceea ce au discutat cei doi, dar a lansat un scurt videoclip al întâlnirii lor, indicând că Papa dorește să facă publică reabilitarea cardinalului Pell.

Salutându-l pe australian, Papa Francisc a spus „mulțumesc pentru mărturia dvs.”, într-o referință aparentă la procesul din Melbourne, în care Pell s-a confruntat cu acuzații de molestare sexuală a doi băieți din cor.

Papa a fost apoi auzit spunând „mai mult de un an” – o referință la cele 13 luni pe care Pell le-a petrecut în închisoare înainte ca condamnarea sa pentru abuz sexual să fie anulată de Înalta Curte a Australiei în aprilie.

 

A fost prima întâlnire între cei doi de când condamnarea cardinalului de abuz sexual a fost anulată în apel.

 

S-a întors la Roma la sfârșitul lunii trecute, după o absență de aproape trei ani.

Deși a fost anulată condamnarea pentru molestarea băieților din cor, un raport publicat în Australia în mai a spus că era conștient de abuzurile sexuale asupra copiilor comise de clerici catolici încă din anii 1970 și nu a reușit să-i demită sau să-i destituie pe prelați.

 

Cardinalul Pell încă se confruntă cu un proces civil intentat de tatăl unui băiat din cor care a murit în 2014.

 

Când a părăsit Roma în 2017 pentru a face față acuzațiilor din Australia, Pell fusese însărcinat cu administrarea finanțelor Vaticanului în calitate de ministru al economiei.

Întoarcerea sa vine pe fondul unui scandal financiar în care Papa a forțat luna trecută demisia cardinalului Angelo Becciu, pe care l-a acuzat de deturnare a banilor de caritate din Vatican.

 

Cardinalul Becciu, care a fost una dintre cele mai puternice figuri din ierarhia Vaticanului, a negat orice acțiune greșită.

 

El a fost implicat într-un contract controversat de 324 milioane de euro – cumpărarea de către Vatican a unui fost showroom auto Harrods din Sloane Avenue din Chelsea, pe care intenționa să îl transforme în apartamente de lux.

Milioane de euro au fost plătite intermediarilor care au intermediat afacerea, iar Papa a ordonat o anchetă.

Cardinalul Becciu, care a fost forțat să demisioneze, s-a confruntat cu cardinalul Pell pentru reformarea finanțelor Vaticanului.Cardinalul Becciu s-a confruntat cu cardinalul Pell asupra încercărilor acestuia din urmă de a introduce o mai mare responsabilitate și transparență în finanțele deseori opace ale Vaticanului.

 

Nici Papa, nici cardinalul Pell, în vârstă de 79 de ani, nu au purtat măști de față în timpul întâlnirii lor.

 

Francisc, care are 83 de ani și a pierdut o parte a unui plămân din cauza bolii în tinerețe, a fost criticat pentru eșecul său repetat de a purta mască în timpul unor adunări mari din Piața Sf. Petru și alte evenimente oficiale.

 

Vaticanul a dezvăluit luni că patru soldați din Garda Elvețiană, forța personală de protecție a Papei, au contractat coronavirusul.

 

“În prezent, există patru gardieni elvețieni, cu simptome, care au intrat în izolare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

În Garda elvețiană sunt în jur de 110 ofițeri și bărbați. Au slujit papalității timp de cinci secole, venind mai întâi la Roma pentru a-l proteja pe papa Iulius al II-lea în 1506. Membrii micului corp trebuie să fie elvețieni, catolici, singuri și sub 30 de ani.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă