9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalO cameră ascunsă în detectorul de fum a surprins ”sărutările pasionale” din...

O cameră ascunsă în detectorul de fum a surprins ”sărutările pasionale” din guvernul britanic

Secretarul pentru sănătate a ”căzut sub sabie” după ce colegi miniștri din cabinet dar și parlamentari au spus că situația sa este de nesuportat și că singura modalitate de a-și salva cariera politică este să demisioneze.
 
 
Hancock i-a spus premierului Boris Johnson că demisionează sâmbătă seară după ce Poliția Metropolitană s-a confruntat cu noi cerințe de a lansa o investigație cu privire la săruturile și mângâierile dintre el și consiliera sa, în timp ce publicului îi era interzis. Atât Hancock, cât și Coladangelo, consiliera sa, sunt căsătoriți și fiecare are trei copii.
 
Johnson l-a numit pe fostul cancelar Sajid Javid, în vârstă de 51 de ani, ca înlocuitor al lui Hancock – o revenire în cabinet după 18 luni pentru un aliat cheie al soției prim-ministrului, Carrie.
 
Într-o declarație video aseară, Hancock a recunoscut că comportamentul său a subminat puterea guvernului de a impune restricțiile Covid: „Înțeleg sacrificiile enorme pe care le-a făcut toată lumea din această țară, pe care le-ați făcut, iar cei dintre noi care facem aceste reguli trebuie să rămâneți lângă ei și de aceea trebuie să demisionez ”.
 
Primul ministru l-a sprijinit vineri pe Hancock când s-a descoperit că acesta, în vârstă de 42 de ani, îi spusese soției sale că o părăsește încă de joi seară, imediat după ce a aflat că aventura lui era pe punctul de a fi expusă. El chiar și-ar fi trezit pe cel mai mic copil al lor, în vârstă de opt ani, ca să-i dea vestea. Martha Hancock nu știa că soțul ei o înșela cu prietena sa din universitate și considerase căsătoria lor „fericită și stabilă”. Între timp cei doi amorezi, Hancock și Coladangelo, în vârstă de 43 de ani, au anunțat că intenționau să se stabilească împreună. Un prieten al lui Hancock a spus: „Este îndrăgostit de Gina. A început recent, dar este serios. ”
 

Hancock l-a vizitat duminică după-amiază pe premierul. În scrisoarea sa de demisie, el a scris: „Ultimul lucru pe care îl vreau este ca viața mea privată să distragă atenția de la concentrarea unitară care ne va scoate din această criză”.
În răspunsul său, Johnson a spus că Hancock „ar trebui să părăsească mandatul foarte mândru de ceea ce a realizat” și a susținut că acesta s-ar putea întoarce în guvern, spunându-i: „Contribuția dvs. la serviciul public este departe de a fi terminată”.


 
Hancock încă se confruntă cu întrebări despre perioada relației amoroasă și dacă a numit-o pe Coladangelo pe statul public de plată, astfel încât să poată avea o relația cu ea. Ea a devenit director în consiliul de administrație al Departamentului Sănătății anul trecut la propunerea lui Hancock, post care are o indemnizație de 15.000 de lire sterline. A demisionat din funcție duminică seara.
 
Viitorul politic al lui Hancock era deja în suspans după ce Dominic Cummings, fostul consilier al primului ministru, a spus că îl considera pe Hancock un „mincinos în serie” și că Johnson îl numise „total inutil” în legătură cu tratarea pandemiei.

Johnson acceptase scuzele sale pentru încălcarea regulilor de distanțare socială și considera problema închisă.

Coladangelo, în vârstă de 43 de ani, îl cunoștea pe Hancock încă de pe vremea când erau la Universitatea Oxford. Ea a fost numită consilier neplătit anul trecut, înainte de a fi promovată într-un rol non-executiv la departament. Anterior a fost director la Luther Pendragon, o firmă de lobby în care își păstrează acționariatul. Hancock și-a întâlnit soția, Martha, tot la Oxford.
 
În cadrul departamentului de sănătate, rolul lui Coladangelo rămâne un mister. „Ea gravita  în jurul întâlnirilor timp de 18 luni și nimeni nu știa de ce”, a spus o sursă Whitehall.
 
Există, de asemenea, problema când a fost înregistrată imaginea.
Imaginile video din biroul lui Hancock din 6 mai sugerează o potențială încălcare a regulilor Covid-19. La acea vreme – în ziua alegerilor parțiale din Hartlepool – adunările interioare între oameni din diferite gospodării erau împotriva legii, cu excepția cazului în care erau „rezonabil necesare” pentru muncă. Ghidul preciza, de asemenea, că oamenii ar trebui să stea la doi metri distanță. În scuzele sale, Hancock a recunoscut că a încălcat instrucțiunile, dar a tăcut cu privire la problema dacă a încălcat legea.
 
The Sun a publicat filmările sub formă de videoclip.
 
Tabloidul a raportat că perechea a fost văzută ca fiind intimă în același birou Whitehall din această săptămână. Există o confuzie în departamentul de sănătate cu privire la proveniența videoclipului. În timp ce unii cred că a fost preluat dintr-un șantier care are vedere la biroul lui Hancock, alții cred că a venit de la un CCTV. Dacă da, întrebarea despre cine a avut acces la înregistrare ar putea deveni o problemă a poliției și a serviciilor de securitate.
Îmbrățișarea lui Matt Hancock cu Gina Coladangelo, surprinsă pe filmările camerelor de securitate pe 6 mai, pare să încalce mai multe reguli ale coronavirusului, precum și coduri de conduită pentru funcții publice.
Codul ministerial privind relațiile
Codul prevede că miniștrii „ar trebui să fie profesioniști în toate relațiile lor” și să se asigure că „relațiile de lucru, inclusiv cu funcționarii publici, colegii ministeriali și parlamentari și personalul parlamentar ar trebui să fie corecte și adecvate”.
 
Relația lui Hancock cu Coladangelo ar putea să fie în neregulă conform regulilor.
 
Codul ministerial privind conflictele de interese

Codul mai spune că miniștrii ar trebui „să se asigure că nu apare niciun conflict de interese sau să poată fi perceput în mod rezonabil că apare între îndatoririle lor publice și interesele lor private”.
 
Coladangelo a fost un executiv al firmei de lobby Luther Pendragon înainte ca ea să devină consilierul lui Hancock și să rămână acționar.
 
Hancock ar fi trebuit să-și declare relația cu ea pentru a evita un conflict de interese perceput.

Camera ascunsă într-un detector de fum

Scotland Yard a lansat o investigație asupra videoclipului cu Matt Hancock sărutând-o pe asistenta sa, deoarece experții susțin că ar fi putut proveni de la un dispozitiv de spionaj ascuns într-un detector de fum.

Secretarul pentru sănătate, în vârstă de 42 de ani, „habar nu avea că aparatul de înregistrare este acolo”, s-a aflat, ca urmare a speculațiilor despre modul în care au fost difuzate filmările. Se presupune că aparatul ar fi fost montat fie de un paznic de securitate nemulțumit de Guvern sau a făcut parte dintr-o misiune de spionaj a unui stat ostil.

Între timp, David Videcette, care a fost detectiv principal în cadrul anchetei atentatelor din 7/7 din Londra, a postat o serie de tweet-uri concluzionând: „camera ascunsă a fost ascunsă într-un detector de fum” în interiorul biroului secretarului de stat din Whitehall, de la etajul 9.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă