10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Ziua Franței. Parada impresionantă pe Champs-Élysées

VIDEO Ziua Franței. Parada impresionantă pe Champs-Élysées

Astăzi, Franța sărbătorește ziua națională, prilej cu care va avea loc tradiționala paradă militară pe Champs Elysées la Paris, sub privirile președintelui Macron și ale miilor de parizieni și de turiști ce sunt prezenți în fiecare an pentru acest eveniment. Odată cu parada militară va avea loc și un spectacol aerian în care piloții francezi de elicoptere și avioane vor distra publicul prezent cu tot felul de manevere spectaculoase. Parada forțelor armate franțuzești este cea mai veche tradiție de acest fel din Europa

La ora 11 noaptea, Parisul și mai toate orașele mici și mari ale Franței vor încheia sărbătorile de ziua națională cu focuri de artificii. Anul acesta, parizienii vor petrece până târziu în noapte la stațiile de pompieri din urbe.

În România, va avea loc tradiționalul bal organizat în grădina Reședinței oficiale a Ambasadei Republicii Franceze în România.

De ce 14 iulie?

În lumea întreagă 14 iulie este cunoscută ca Ziua Căderii Bastiliei, fortăreața-închisoare ce era simbolul puterii feudale în Franța secolului al XVII-lea. Într-adevăr, pe 14 iulie 1789, în timpul Revoluției Franceze, Bastilia a fost atacată de către parizienii revoluționari pentru a rechiziționa rezervele consistente de praf de pușcă și muniție, în eventualitatea unui atac al forțelor loiale monarhiei. Bastilia avea și un rol represiv important în acele timpuri – aici erau închiși cei pe care coroana franceză îi considera indezirabili din punct de vedere politic. Paradoxal, în ziua atacului, Bastilia „găzduia” doar șapte prizonieri fără vreo importanță în convulsiile socio-politice ale acelor zile.

La câteva săptămâni după capitularea Bastiliei, feudalismul a fost abolit în Franța și a fost adoptată Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului.

Acesta nu este însă singurul motiv pentru Franța își aniversează „ziua de naștere” pe 14 iulie. Un an după căderea Bastiliei, francezii au celebrat ceea ce s-a numit Fête de la Fédération, pe 14 iulie 1790. Festivalul era menit să evidențieze unitatea poporului francez după haosul politic și social de la revoluție și să sărbătorească pacea. A fost prima dată când artificiile au luminat cerului Parisului cu ocazia acestei zile.

Oficial, 14 iulie a devenit ziua Republicii Franceze abia în 1880 – politicienii vremii alegând această dată tocmai datorită simbolistice duble, aproape paradoxale – o zi a luptei pentru echitate și libertate și, în același timp, o zi a unității naționale și a păcii. Cetățenii puteau să-și aleagă simbolul preferat. Tot în 1880 a început și tradiția paradei militare, păstrată până în ziua de astăzi.

 

România și Franța

Astăzi, țara noastră și Franța au relații bilaterale consolidate, atât în NATO, cât și în Uniunea Europeană. Cooperare între ceea ce se numesc astăzi francezi și români există, însă, încă din secolul al XIV-lea, când cavalerii lui Jean Nevers luptau cu oastea otomană alături de soldații lui Mircea cel Bătrân.

În ce privește proiectul unei Românii unite, Franța a jucat un rol important și la nivel politic și la nivel militar. Mica Unire a fost sprijinită de Franța, fapt concretizat de prezența lui Mihail Kogălniceanu la Paris la finalul secolului ale XIX-lea. Franța a jucat un rol determinant și în Marea Unire, oferind un sprijin important României în Primul Război Mondial prin prezența generalul francez Henri Berthelot pe frontul românesc, dar și prin sprijin material – soldații români ai Marelui Război au purtat pe cap căști metalice produse de Franța și au folosit armament francez.

România a intrat în Organizația Internațională a Francofoniei în 1993, după ce s-a eliberat de comunism.

 

 

Restricţii de circulaţie sâmbătă în Capitală, de Ziua Naţională a Franţei

Traficul rutier va fi închis, sâmbătă, în centrul Capitalei, cu ocazia ceremoniilor de Ziua Naţională a Franţei, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

“Cu ocazia „Zilei Naţionale a Franţei”, traficul rutier va fi închis sâmbătă 14.07.2018 pe str. Christian Tell (între Piaţa Amzei şi bd. Dacia) începând cu ora 06:00 şi pe str. Biserica Amzei (între str. Mendeleev şi Calea Victoriei) începând cu ora 10:00 până la terminarea activităţilor”, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei, prin intermediul unui comunicat de presă.

Brigada Rutieră cere conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă în această perioadă.

 

Președintele Iohannis participă sâmbătă la recepţia organizată de Ziua naţională a Franţei

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la recepţia organizată de Ambasada Republicii Franceze în România cu prilejul Zilei naţionale a acestei ţări. 

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES la începutul lunii iulie, că România este o ţară prietenă, cu care partenerii săi speră să construiască o Europă prosperă.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă