7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentarii europeni nu sunt de acord ca anumite state membre să pună...

Parlamentarii europeni nu sunt de acord ca anumite state membre să pună alte state pe lista roșie

Parlamentarii europeni din Comitetul pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au dezbătut problematica pandemiei de Covid-19 la nivelul Uniunii Europene și au scos în evidență carențele legate de modalitatea de centralizare a datelor privind infecțiile, procedurile medicale aplicate și frecvența de testare a populației.

ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) a remarcat o creștere a numărului de infectări în ultimele cinci săptămâni, până la o valoare de 46 infecții la 100.000 locuitori pe săptămână, situația epidemiologică arătând diferențe foarte mari între statele membre, de la 2 la 176 cazuri la suta de mii de locuitori.

Probleme deosebite se înregistrează în privința gradului de testare a populației, unde diferențele sunt și mai mari. Potrivit ECDC, testarea pentru COVID-19 variază de la 173 la 6.000 de testări raportate la 100.000 locuitori, ceea ce are un impact direct asupra ratei de notificare și împiedică organismele europene să aibă o radiografie cât mai corectă a situației evoluției pandemiei la nivelul Uniunii Europene.

Mai mulți euro-deputați au subliniat necesitatea realizării unei abordări comune în limitarea răspândirii COVID-19 și înlocuirea tendinței actuale pentru multe state membre de a desemna alte țări ale UE drept zone roșii și închiderea frontierelor.

„Armonizarea procedurilor de testare și a frecvenței este esențială pentru obținerea unor date mai bune și mai comparabile cu privire la nivelurile de infecție din Europa.”, a spus dr. Andreea Ammon, șefa ECDC.

Ea le-a solicitat parlamentarilor europeni să extindă mandatul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor prin a-i permite să emită recomandări aplicabile în toate statele membre, în condițiile în care în prezent fiecare țară își stabilește propria strategie și își fixează reguli care, în anumite situații, creează discriminare în rândul cetățenilor comunitari.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă