6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul britanic a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit

Parlamentul britanic a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit

În favoarea acordului s-au pronunţat 286 de deputaţi, iar împotriva documentului 344 de deputaţi.

După anunţarea rezultatului votului, premierul britanic Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eşuat.

Un summit european special, convocat de Președintele Consiliului European, Donald Tusk, se va desfășura pe 10 aprilie.

„În contextul respingerii Acordului Brexit în Camera Comunelor, am decis să convoc un summit al Consiliului European pe 10 aprilie, pe tema Brexit”, a scris Donald Tusk prin Twitter.

 

 

Comisia Europeană a exprimat regret, vineri, că membrii Camerei Comunelor au respins din nou Acordul Brexit, cerând Marii Britanii să ofere clarificări privind viitoarele proceduri.

„Comisia Europeană regretă votul negativ din Camera Comunelor. În contextul deciziei, perioada negocierilor în virtutea Articolului 50 este prelungită până pe 12 aprilie. Marea Britanie trebuie să ofere detalii despre viitorii paşi înainte de această dată (…). Scenariul producerii unui Brexit fără acord este unul probabil”, a transmis instituţia, citează Mediafax.

Şefa executivului de la Londra a spus că singura opţiune juridică existentă în prezent este ieşirea din Uniunea Europeană în data de 12 aprilie şi a menţionat că nu este timp suficient pentru a conveni sau a ratifica un acord.

”Singura opţiune juridică acum este aceea că Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea europeană pe 12 aprilie. Peste numai 14 zile. Nu este timp suficient pentru a conveni, a legifera şi a ratifica un acord şi totuşi Camera (Comunelor) a spus clar că nu va permite ieşirea fără un acord. Aşadar, va trebui să convenim o cale alternativă de a avansa. Uniunea Europeană a declarat clar că orice amânare suplimentară va trebui să aibă un obiectiv clar şi să fie convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre înainte de 12 aprilie”, a spus May, citează Agerpres.

Ea a estimat că este aproape sigur că vor avea loc alegeri europene în Regatul Unit.

Şefa guvernului britanic a anunţat că luni, 1 aprilie, Camera Comunelor va continua dezbaterile pentru a vedea dacă există o majoritate stabilă pentru o anume alternativă cu privire la viitoarea relaţie dintre Londra şi UE.

”Desigur, toate opţiunile vor necesita acordul de retragere. Domnule preşedinte, mă tem că ne apropiem de limitele acestui proces în Camera Comunelor. Această Cameră a respins ”No Deal” şi a respins ”No Brexit”. Miercuri ea a respins toate variantele de acord aflate pe masă. Iar astăzi a respins aprobarea doar a acordului de retragere şi continuarea unui proces cu privire la viitor. Acest guvern va continua să pledeze pentru un Brexit ordonat, aşa cum cere rezultatul referendumului” din 2016, a încheiat premierul britanic.

Marea Britanie urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, dar, în contextul impasului politic de la Londra, Guvernul de la Londra a cerut, cu aprobarea Camerei Comunelor, amânarea Brexit până pe 30 iunie. Uniunea Europeană a acceptat amânarea Brexit până pe 12 aprilie dacă Acordul nu va fi aprobat şi până pe 22 mai dacă va fi aprobat. În caz contrar, Marea Britanie va fi nevoită să participe la alegerile europarlamentare.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, declarase anterior că va demisiona dacă se vor înregistra progrese în procedura privind retragerea ţării din Uniunea Europeană.

 

Lira sterlină s-a depreciat

Lira sterlină, care se apreciase în ultimele săptămâni pe fondul optimismului privind adoptarea unui acord de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, s-a depreciat semnificativ faţă de dolar, după ce Parlamentul britanic a respins vineri, pentru a treia oară, acordul privind Brexitul, transmit Reuters şi Financial Times, citate de Agerpres.

Moneda britanică s-a depreciat cu 0,35%, la 1,2977 dolari, după anunţarea rezultatului votului. Este pentru prima dată în ultimele două săptămâni când lira sterlină a scăzut sub 1,30 dolari.

De asemenea, lira s-a depreciat cu 0,33% faţă de euro, tranzacţionându-se la 1,1573 euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă