13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul bulgar a ratificat achiziţionarea avioanelor F-16

Parlamentul bulgar a ratificat achiziţionarea avioanelor F-16

Avioanele, care vor fi livrate până în 2024, vor fi achiziţionate la preţul de 1,256 miliarde de dolari. Cum plata integrală urmează să fie efectuată înainte de luna septembrie, parlamentul a revizuit bugetul pentru anul 2019, deficitul public crescând de la 0,5% la 2,1%.

“Odată cu achiziţionarea de avioane F-16 Block 70, vom fi prima ţară balcanică dotată cu un astfel de avion”, Slovenia, Grecia şi România deţinând modele mai vechi, a declarat ministrul bulgar al apărării Krassimir Karakaceanov.

Membru al NATO din 2004, Bulgaria încearcă de câţiva ani să-şi înlocuiască flota obişnuită de avioane de luptă MiG-29 fabricate de sovietici.

Aceasta este “prima modernizare a forţelor aeriene bulgare în decurs de 30 de ani”, a declarat comandantul forţelor aeriene Ţanko Stoikov, apreciind că această comandă a pus capăt unei îndelungi “stagnări tehnologice”.

Numai şapte dintre cele 15 MiG-29 ruseşti ale forţelor aeriene bulgare pot zbura, potrivit autorităţilor de la Sofia.

Viceministrul apărării, Atanas Zaprianov, a dat asigurări la începutul lunii iulie că aparatele comandate vor avea “toate capacităţile aer-aer, aer-sol şi de informaţii”.

Fost comandant al Forţelor aeriene, preşedintele bulgar Rumen Radev a considerat totuşi că preţul de cumpărare este prea mare, subliniind că acesta nu cuprinde şi tot armamentul necesar, în special rachete aer-sol.

Guvernul bulgar a preferat oferta americană celei a Suediei de zece aeronave Gripen noi, variantă favorizată într-o licitaţie anterioară şi susţinută de asemenea de preşedintele Radev. Procedura a fost relansată în 2017, odată cu instalarea premierului conservator Boiko Borissov.

Opoziţia bulgară, care a criticat de asemenea alegerea avioanelor F-16, a reclamat între altele faptul că plata pentru achiziţionarea avioanelor nu poate fi eşalonată.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă