23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentul din Venezuela oferă noi garanţii militarilor

Parlamentul din Venezuela oferă noi garanţii militarilor

Într-una din nenumăratele tentative de a slăbi susţinerea armatei pentru preşedintele Nicolas Maduro şi de a o determina să treacă de partea opozantului Juan Guaido, care pe 23 ianuarie s-a autoproclamat preşedinte interimar, recunoscut de circa 50 de state, Parlamentul a promis militarilor mai multe garanţii, potrivit Afp.

“Fiecărui militar care decide să acţioneze în direcţia restabilirii ordinii constituţionale şi încetează să mai asculte de cel care uzurpă puterea patriei noastre îi este garantată reintegrarea în armată”, asigură documentul adoptat de parlamentarii venezueleni.

“Toate drepturile dobândite, gradele şi decoraţiile primite” de militari vor fi menţinute “în cazul în care s-ar decide în mod neconstituţional să li se retragă gradul sau să fie expulzaţi din armată”, se arată în continuare.

Acest document se adaugă proiectului de lege privitor la amnistie propus de Juan Guaido, care vizează militarii dispuşi să îşi retragă sprijinul acordat preşedintelui Nicolas Maduro.

Până în prezent însă, doar 700 din aceştia au trecut de partea opoziţiei, în Columbia sau Brazilia. Printre ei nu se numără însă niciun ofiţer de rang înalt.

Venezuela numără aproximativ 365.000 de militari şi poliţişti.

Deciziile Parlamentului nu mai sunt recunoscute de putere din 2016. În fapt, prerogativele forului legislativ sunt în mâinile unei Adunări constituante, subordonată regimului.

În cursul aceleiaşi zile, forţele militare şi de poliţie au blocat accesul la Parlament a unei manifestări sindicale a muncitorilor şi funcţionarilor, veniţi să susţină un proiect de lege al opoziţiei vizând protecţia acestora în cazul unei greve.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă