23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Într-un text adoptat cu 370 de voturi pentru, 109 împotrivă şi 143 abţineri, parlamentarii europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, s-au declarat “foarte îngrijoraţi de bilanţul prost al Turciei în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, statul de drept, libertatea mass-media şi lupta împotriva corupţiei, precum şi de sistemul prezidenţial atotputernic”.

În consecinţă, Parlamentul European “recomandă suspendarea oficială a actualelor negocieri de aderare a Turciei la UE”.

O decizie finală în acest sens îi revine Consiliului, care regrupează guvernele statelor-membre.

Deputaţi din partea Partidului Popular European (PPE) au depus un amendament prin care se cere oprirea definitivă a negocierilor, însă acesta a fost respins de Parlamentul European.

Cu toate acestea, o majoritate vrea să continue să-i “susţină pe cetăţenii turci” şi să “menţină deschis dialogul politic şi democratic”.

Pe Twitter, Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării al preşedintelui Erdogan, a acuzat Parlamentul European că “priveşte lumea prin fereastra îngustă a extremei drepte”.

Negocierile asupra unei eventuale aderări a Turciei la UE au debutat în 2005, însă se află într-un punct mort, relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara devenind extrem de tensionate după tentativa de puci eşuată din iulie 2016, urmată de represalii împotriva opozanţilor şi jurnaliştilor.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă