21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European amenință că nu votează bugetul multianual al UE

Parlamentul European amenință că nu votează bugetul multianual al UE

Varianta finală a rezoluţiei încă nu apare pe portalul online, însă PE susţine că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi consideră că acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”. Instituţia mai arată că, propunerea Consiliului, nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Rezoluţia privind mandatul Parlamentului European pentru îmbunătăţirea propunerii de buget în negocierile cu reprezentanţii Consiliului a fost adoptată cu votul unei largi majorităţi a eurodeputaţilor.
În textul rezoluţiei care serveşte drept mandat în următoarele negocieri ale finanţării UE, Parlamentul salută existenţa Pachetului de relansare economică, propus de PE în luna mai, însă mulţi eurodeputaţi au criticat „reducerile masive în granturi” şi au cerut o implicare democratică deplină a Parlamentului ca instrument ce „nu oferă doar un rol formal membrilor aleşi în Parlamentul European”.

În ceea ce priveşte bugetul pe termen lung al UE, mulţi europarlamentari nu sunt de acord cu tăierile de sume pentru programe, ceea  ce „subminează bazele unei reveniri sustenabile”. Programe pentru protejarea mediului, tranziţia digitală, sănătate, tineret, cultură, cercetare „riscă să nu mai aibă finanţare din 2020 în 2021”, iar din 2024, „bugetul UE ca întreg va fi sub nivelul celui din 2020, punând în pericol angajamentele şi priorităţile UE”.

Astfel, conform comunicatului de presă, Parlamentul European nu poate accepta acordul politic al Consiliului European pentru bugetul multianual 2021-2027. Eudeputaţii sunt „pregătiţi să nu îşi dea acordul”, pentru bugetul UE pe termen lung, pentru cadrul financiar multianual până când nu se va ajunge la o înţelegere satisfăcătoare în următoarele negocieri între Parlament şi Consiliu, preferabil cel târziu până la finalul lunii octombrie, în vederea unui început bun al programelor UE în 2021.
Parlamentul regretă profund faptul că reprezentanţii Consiliului European au slăbit semnificativ eforturile Comisiei şi ale Parlamentului în respectarea statului de drept, al libertăţilor fundamentale şi democraţiei în exerciţiul bugetar al cadrului financiar multianual şi planul de relansare economică, reamintind că legislaţia privind statul de drept va fi co-decisă de Parlament.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă