15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European cere o abordare unitară a UE în privința Libiei

Parlamentul European cere o abordare unitară a UE în privința Libiei

”Pentru Parlamentul European este absolut crucial să avem o abordare unitară” cu privire la Libia, mai ales că ”trebuie să ne confruntăm cu prezenţa a numeroşi actori regionali care au fiecare agenda proprie”, a subliniat vicepreşedintele Parlamentului European, Fabio Castaldo, în finalul unei vizite de o zi la Tripoli.
Castaldo, care a fost însoţit de liderul delegaţiei parlamentare pentru relaţiile cu Magrebul, Ines Ayala Sender, a declarat că trimite un mesaj de unitate ”Italiei, Franţei, Marii Britanii, tuturor actorilor europeni care au o istorie de influenţă asupra acestei ţări: uneori trebuie să operăm cu actorii pe care îi avem în teren, dar trebuie să gândim într-adevăr pe termen lung”.
Italia a fost criticată pentru că a încheiat acorduri cu miliţii libiene pentru a limita imigraţia clandestină, de asemenea şi Franţa, care s-a erijat în mediator, pentru a-l sprijini pe controversatul liderul din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar.
Castaldo a îndemnat ţările UE să sprijine planul de acţiune prezentat de ONU, care prevede organizarea de alegeri în 2018 şi ”un angajament clar pentru respectarea statului de drept şi tranziţia democratică”.
În ceea ce priveşte taberele de refugiaţi, gestionate uneori de miliţii, unde migranţii sunt victimele unor încălcări teribile ale drepturilor omului, Castaldo a lansat un apel către ţările europene ”să nu cadă în capcana ideii că acestea ar putea fi îmbunătăţite”. ”Scopul este de a le închide cât mai repede posibil”, a subliniat Ayala-Sender, recunoscând că a descoperit la Tripoli că ”situaţia este foarte precară şi rea”.
Castaldo speră că această vizită, prima a unei delegaţii europene din 2012, să fie doar o ”primă etapă”: ”Acesta este doar începutul unei cooperări care ar trebui să-i determine pe toţi să îşi facă datoria în jurul mesei de negocieri”.
Libia, zdruncinată de luptele între miliţii, este de asemenea dezbinată de două autorităţi concurente: guvernul de uniune naţională cu sediul la Tripoli şi o autoritate cu sediul în estul ţării, sprijinită de mareşalul Haftar. 

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă