25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European cere repatrierea copiilor europeni ai combatanţilor jihadişti

Parlamentul European cere repatrierea copiilor europeni ai combatanţilor jihadişti

Reuniţi la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat cu 495 de voturi pentru, 58 de voturi contra şi 87 de abţineri un text amplu privind drepturile copilului, fie că este vorba despre lupta împotriva exploatării, căsătorie forţată sau abuzuri sexuale, cu prilejul celei de a 30-a aniversări a Convenţiei ONU privind drepturile copilului.

Acuzând “inacţiunea statelor membre şi absenţa coordonării”, PE “se declară foarte profund preocupat de situaţia umanitară a copiilor combatanţilor străini deţinuţi în nord-estul Siriei”, se menţionează în rezoluţia nelegislativă adoptată.

În consecinţă, instituţia “cere cu insistenţă statelor membre să-i repatrieze pe toţi copiii europeni, ţinând cont de situaţia lor familială şi de interesul superior al copilului în primul rând, şi să le furnizeze susţinerea necesară pentru reabilitarea şi reintegrarea lor”.

“În condiţiile în care apelurile atât din mediile de securitate, cât şi umanitare se înmulţesc pentru repatrierea acestor copii şi a familiilor lor, statele europene rămân surde mergând până la a bloca operaţiunile de repatriere organizate de ONG-uri”, a denunţat eurodeputata ecologistă belgiană Saskia Bricmont, subliniind o urgenţă “extremă” de a repatria aceşti copii.

Turcia a început în noiembrie să trimită în ţările lor de origine jihadiştii străini şi a criticat ţările occidentale pentru refuzul lor de a-şi repatria cetăţenii plecaţi să se alăture grupării Statul Islamic în Siria şi Irak.

Spinoasa chestiune a repatrierii jihadiştilor străini şi a familiilor lor încarcerate în Siria ţine de decizia de la caz la caz a autorităţilor naţionale şi nu de un răspuns european coordonat, notează France Presse.

La începutul lui noiembrie, o responsabilă a Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului, Marie-Dominique Parent, a estimat la 700-750 numărul copiilor născuţi din părinţi cetăţeni ai statelor UE care sunt ţinuţi în tabere din nord-estul Siriei.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă