15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European, reacție, după incidentele de la Washington

Parlamentul European, reacție, după incidentele de la Washington

Europarlamentarii susțin că proiectul legii privind serviciile digitale (DSA) ar trebui să se concentreze masiv pe răspândirea conţinutului online conspirator, relatează euractiv.com.

Sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt, miercuri, Capitoliul din Washington într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA din 3 noiembrie, confruntându-se cu poliţia la sediul Congresului american. Aceste confruntări au cauzat moartea a cinci persoane, printre care un ofiţer de poliţie.

La Bruxelles, eurodeputaţii au condamnat rolul jucat de platformele de social media în mobilizarea unei comunităţi capabile de comiterea actelor de violenţă care au marcat Washingtonul, cu diseminarea de conţinut care promovează teoriile conspiraţiei, scrie Agerpres.

”Revoltele din Washington au fost în mare parte alimentate de teoriile conspiraţiei online cu atât de mult succes încât acestea au subminat complet încrederea multor americani în instituţiile democratice fundamentale”, a susţinut eurodeputatul belgian de centru-dreapta Kris Peeters, care a elaborat anul trecut un raport din proprie iniţiativă asupra DSA şi drepturile fundamentale.

”Legea noastră privind serviciile digitale trebuie să îmbunătăţească semnificativ transparenţa companiilor digitale astfel că putem garanta că ele tratează în mod adecvat riscurile, în special modul în care dezinformarea este distribuită şi amplificată’, a adăugat el.

Potrivit DSA, platformele pot face obiectul unor amenzi de miliarde de euro dacă nu respectă noile reguli privind transparenţa reclamelor comerciale, înlăturarea conţinutului ilegal şi accesul la date. Pedepsele pot fi amenzi de până la 6% din venitul anual al companiei respective.

Eurodeputatul socialist Alex Agius Saliba a afirmat că legislaţia UE în acest domeniu trebuie să se concentreze mai mult pe combaterea răspândirii conţinutului fals. ”Acesta este un atac asupra democraţiei şi statului de drept şi sper doar că pacea va fi restabilită”, a declarat el pentru euractiv.com.

Pentru prima dată, platformele de social media par să recunoască partea lor de responsibilitate prin faptul că i-au permis lui Donald Trump să răspândească acuzaţia neînsoţită de dovezi conform căreia alegerile prezidenţiale americane din noiembrie anul trecut au fost fraudate. Într-o decizie fără precedent, Twitter a blocat temporar contul @realDonaldTrump.

La rândul său, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat joi că accesul lui Donald Trump la această platformă este interzis ”pentru cel puţin două săptămâni” pentru răspândirea de acuzaţii false despre natura frauduloasă a alegerilor. ”Credem că riscurile autorizării ca preşedintele să continue folosirea serviciului nostru în această perioadă pur şi simplu este prea mare”, a scris Zuckerberg pe Facebook. 

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă