7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentul francez a interzis telefoanele în școli și licee

Parlamentul francez a interzis telefoanele în școli și licee

Deputaţii majorităţii prezidenţiale şi de centru au votat în favoarea textului de lege în cursul unui vot final în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, în timp ce dreapta şi stânga s-au abţinut, criticând ”o operaţiune de comunicare”, de ”afişaj politic”, ”o lege de circumstanţă” care “nu va schimba nimic”.

Proiectul de lege interzice utilizarea oricărui obiect conectat (telefon, tabletă, ceas …) în şcoli şi colegii, instituţii şcolare din Franţa ai căror elevi au o vârstă de până la 14-15 ani.

Vor exista excepţii “în scopuri educaţionale”, acestea vor fi la latitudinea fiecărei instituţii în regulamentul său intern, sau pentru copiii cu dizabilităţi. Activităţile legate de învăţământ care se desfăşoară în aer liber, cum ar fi sportul, sunt de asemenea vizate de această lege.

Liceele vor avea posibilitatea, dar nu şi obligaţia, de a interzice şi alte obiecte conectate, total sau parţial.

Codul francez al învăţământului interzice, conform unei legi adoptate în 2010, folosirea telefoanelor mobile “în timpul oricărei activităţi de învăţământ şi în locurile prevăzute de regulamentul intern”.

Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, potrivit căruia această interdicţie nu a fost efectivă în toate colegiile şi nu a avut o bază legală solidă, a salutat adoptarea acestei legi, pe care a descris-o drept o lege care ne aduce în secolul al XXI-lea şi care “transmite un mesaj societăţii franceze”, dar şi la nivel internaţional.

Pronunţându-se pentru o ”abordare modernă a tehnologiilor”, caracterizată prin “discernământ”, ministrul francez a pledat pentru o abordare deopotrivă “defensivă” şi “ofensivă” pe această temă.

Cele mai citite

Momente de panică pentru Alexandra Stan. Artista a rămas fără haine, în Finlanda

Cu toții ne-am confruntat cu aventuri neașteptate în călătorii, iar recent, Alexandra Stan a avut parte de o experiență de neuitat în Finlanda, care...

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...

Serbia a marcat 25 de ani de la bombardarea Iugoslaviei de către NATO

Duminică, demonstranții s-au adunat la Belgrad pentru a comemora 25 de ani de la campania de bombardamente aeriene a NATO împotriva Iugoslaviei în 1999....
Ultima oră
Pe aceeași temă