17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul Greciei ratifică acordul privind schimbarea numelui Macedoniei

Parlamentul Greciei ratifică acordul privind schimbarea numelui Macedoniei

Acordul, care va pune capăt unei dispute care durează de trei decenii, a fost aprobat de Parlamentul de la Atena cu 153 de voturi pentru şi 146 împotrivă.

“Este un vot istoric”, a comentat Nikos Voutsis, preşedintele Parlamentului Greciei.

Şedinţa parlamentară pentru aprobarea acordului a durat 38 de ore.

În ultimele zile, în faţa Parlamentului de la Atena au avut loc proteste violente faţă de acest acord. Aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Parlamentul macedonean a aprobat pe 11 ianuarie proiectul care prevede schimbarea numelui ţării în “Republica Macedonia de Nord”.

Proiectul de acord privind schimbarea numelui Fostei Republici Iugoslave Macedonia în Macedonia de Nord a fost semnat de premierul macedonean Zoran Zaev cu omologul său grec, Alexis Tsipras.

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă