14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalPartidul lui Nelson Mandela își ucide politicienii anticorupție

Partidul lui Nelson Mandela își ucide politicienii anticorupție

Ministrul sud-african de Finanțe, Nhlanhla Nene (foto), vizat de o anchetă de corupție, a demisionat a doua zi după ce a recunoscut că a avut întâlniri cu frații Gupta, un trio de oameni de afaceri dubioși, implicați în numeroase scandaluri de corupție , apropiați de fostul președinte Jacob Zuma.

Nene a relatat comisiei de anchetă că a fost înlăturat din Guvern în 2015 de Zuma, pentru că refuzase semnarea unui contract nuclear favorabil fraților Gupta. De câteva zile, zvonurile privind plecarea lui Nene au alimentat îngrijorările investitorilor și ale piețelor financiare.

Corupția este unul din motivele acestor asasinate, unii membri ai partidului declarând că acestea transmit un mesaj puternic celor care încalcă legea tăcerii, celebra omerta a Cosei Nostra. Toate țintele asasinatelor au avut un punct comun – erau membri ai ANC care se pronunțaseră contra corupției în cadrul formațiunii.

Contrar violențelor politice care au zguduit țara în anii 1990, recentele asasinate nu sunt motivate de lupte între partide politice rivale. Dimpotrivă. În majoritatea cazurilor, responsabili ai ANC se omoară între ei, angajând ucigași profesioniști pentru a elimina alți membri ai partidului, într-o bătălie nemiloasă pentru bani, teritorii și putere, arată surse din ANC, citate de Guardian.

Corupția și diviziunile au înflorit în partid în ultimii ani. După aproape 25 de ani la putere, membrii ANC au recurs din ce în ce mai mult la luptă, nu pentru vederi divergente referitoare la națiune, ci pentru poziții influente și banii care le însoțesc. Numărul morților crește rapid, circa 90 de oameni politici fiind uciși din 2016, de două ori rata anuală înregistrată în 16 ani, potrivit cercetătorilor Universității din Cap și ai Global Initiative contra criminalității transnaționale.

 

 Ucisă de față cu copiii

Asasinatele recente acoperă un evantai larg de certuri personale și politice. Unele victime erau responsabili ai ANC care deveniseră ținte după ce denunțaseră corupția în partid, altele au căzut în bătăliile interne pentru funcții bănoase. În zonele rurale unde partidul controlează aproape total economia, slujbele și contractele guvernamentale, conflictul este deosebit de intens, liderii privind mereu peste umăr.

Uciderea lui Sindico Magaqa anul trecut, un star în ascensiune în ANC, omul politic cel mai popular asasinat până în prezent, și a altor cinci membri în aceeași perioadă, a atras atenția asupra drumului mortal pe care a luat-o partidul lui Nelson Mandela. Luna asta, la Pretoria, în capitală, o consilieră ANC care ceruse o anchetă asupra locuințelor membrilor Guvernului a fost ucisă la volanul mașinii unde se afla cu cei trei copii.

În martie, un responsabil municipal, membru al partidului, cunoscut pentru severitatea față de corupție, a fost ucis în spatele unui comisariat de poliție. Tot în această lună, într-un caz rar de arestare, un consilier ANC și fiul unui primar interimar au fost inculpați pentru asasinarea unui responsabil ANC care condusese manifestații de protest contra corupției.

După moartea lui Magaqa, Thabis Zulu, alt denunțător din ANC, se teme pentru viața sa și trăiește ascuns dintr-un loc în altul, supravegheat în permanență de două gărzi de corp angajate de familie.

El a declarat pentru Guardian că trăiește „ca un animal vânat“, subliniind că Magaqa a fost ucis pentru că dezvăluise corupția din interiorul partidului. Pentru violarea codului tăcerii, Zulu este alt responsabil ANC aflat în mare pericol, potrivit raportului publicat în august de Biroul de protecție a cetățeanului, o autoritate guvernamentală care anchetează cazurile de corupție.

Biroul a adresat un mesaj președintelui Ramaphosa cerând „luarea de măsuri urgente și adecvate“ pentru protecția denunțătorilor. Dar, Ramaphosa nu a răspuns.

Lipsa de reacție a Guvernului reflectă incapacitatea – sau reticența – ANC de a pune capăt războiului intern, pentru că ar putea dezvălui extinderea corupției și a criminalității în rândurile sale, potrivit unor responsabili foști și actuali.

„Aceste acuzații merg până la vârful partidului“, declară Makhosi Khoza, fost om politic influent în ANC care lucrează pentru OUTA, organizație de luptă contra corupției.   

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă