Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Peste 70 de morţi în Japonia, în urma taifunului Hagibis

Peste 70 de morţi în Japonia, în urma taifunului Hagibis

Salvatori căutau în continuare marţi persoane blocate de inundaţiile provocate de traversarea Japoniei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a puternicului taifun Hagibis, care a ucis peste 70 de persoane, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

Peste 100.000 de militari, pompieri, poliţişti şi membri ai Pazei de Coastă caută în continuare supravieţuitori în zone inundate şi afectate de alunecări de teren sângeroase, declanşate de ploi care însoţesc Hagibis, catalogate drept ”fără precedent” de meteorologii japonezi.

Bilanţul era evaluat marţi la 72 de morţi şi 12 dispăruţi de postul public de televiziune NHK, pe baza unor informaţii culese pe teren de către jurnalişti.

Guvernul prezintă bilanţuri inferioare, pe care continuă să le actualizeze.

Persoane poate sunt în continuare izolate în zone inundate, în care salvatorii nu au putut să pătrundă, subliniază presa, care survolează cu elicopterul numeroase localităţi devastate.

”Salvări continuă 24 de ore din 24”, a declarat marţi premierul Shinzo Abe.

Peste 3.000 de persoane au fost salvate în cele 36 de prefecturi atinse din cele 47 din ţară.

CUPLUL IMPERIAL, ÎNDURERAT

Hagibis a atins sâmbătă seara Honshu, una dintre cele patru insule principale ale Japoniei, venind de la Oceanul Pacific, însoţit de rafale de aproximativ 200 de kilometri pe oră şi precedat de ploi diluviene.

Precipitaţii, marţi, constituiau o nouă ameninţare la adresa locuitorilor şi complicau operaţiunile salvatorilor.

”Ploile puternice au crescut nivelul apei şi au fragilizat pământul pe alocuri”, a avertizat un purtător de cuvânt al Guvernului, Yoshihige Suga. ”Îndemnăm locuitorii să nu-şi slăbească atenţia şi să-şi menţină vigilenţa la maximum”.

Aproximativ 200 de cursuri de apă au ieşt parţial din matcă sau digurile le-au fost distruse de furia apei care a invadat cartiere rezidenţiale în zone rurale, dar şi oraşe populate de la periferia Tokyo precum Kawasaki.

Imagini televizate au arătat case din apropierea unor cursuri de apă surpându-se sau fiind luate de ape sau altele, sub dealuri, surpându-se sub alunecări de teren.

Zeci de şcoli, aziluri de bătrâni şi alte instituţii publice au fost inundate.

Împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako şi-au exprimat ”durerea profundă faţă de numărul atât de mare al persoanelor afectate” şi şi-au exprimat speranţa ”din tot sufletul ca cele care sunt date dispărute să fie găsite cât mai repede”, a declarat un reprezentant al Agenţiei Casei Imperiale.

PERSOANE FĂRĂ ADĂPOST RESPINSE

Mii de sinistraţi au petrecut deja mai multe nopţi în refugii.

După ce presa a dezvăluit că două persoane fără adăpost au fost date afară dintr-un refugiu la Tokyo, din cauză că era prevăzut pentru locuitori din cartier, premierul a subliniat marţi, în Parlament, că refugiile este necesar să adăpostească pe oricine se prezintă. El a promis măsuri pentru a evita ca acest lucru să se repete.

Între provinciile cele mai afectate se află Miyagi şi Fukushima, afectate de tsunamiul şi accidentul nuclear din martie 2011, catastrofe după care nu s-au refăcut complet.

Saci enormi, negri, cu pământ şi vegetaţie provenind de la decontaminarea radioactivă a solurilor în provincia Fukushima au înfruntat taifunul.

Zece dintre cei 2.667 de saco depozaitaţi nu departe de un crus de apă ”au fost luaţi de râu, însă şase au fost recuperaţi”, a declarat pentru AFP Keisuke Takagi, un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului.

”Nu există informaţii cu privire la ruperea sacilor”, a declarat el, ”nu există motive de teamă”.

Există, însă, depozite de acest fel în mai multe locuri în regiune.

Hagibis continua să afecteze transporturile, paralizate sâmbătă. Linii de trenuri regionale, inclusiv una întreruptă timp de opt ani după tsunamiul din 2011, au fost grav avariate, iar repararea lor durează mau multe zile sau luni, potrivit autorităţilor.

Guverul este dispus să suplimenteze bugetul, potrivit purtătorului de cuvânt.

Aproximativ 24.000 de gospodării erau private în continuare de energie electrică marţi seara, iar aproximativ 128.000 nu mai aveau acces la apă potabilă.

Taifunul a cauzat, de asemenea, anularea a trei întâlniri în cadrul Cupei Mondiale de Rugby şi a perturbat testele la Marele Premiu al Formulei 1.

Comentarii

loading...