Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Peste 900 de copii migranţi au fost separaţi de părinţii lor la frontieră SUA - Mexic

Peste 900 de copii migranţi au fost separaţi de părinţii lor la frontieră SUA - Mexic

Peste 900 de copii migranţi au fost separaţi de familiile lor la frontiera dintre SUA - Mexic în ultimul an, ne spune AFP

Rl online 0 comentarii

ACLU, afirmă în documente judiciare depuse la un tribunal federal din San Diego, în California, că administraţia Trump îi acuză pe unii părinţi migranţi de delicte minore, inclusiv infracţiuni rutiere, sau de neglijenţă pentru a continua să îi separe de copiii lor. ACLU furnizează numeroase exemple de copii separaţi, dintre care aproape 20% au mai puţin de cinci ani, conform organizaţiei.

Printre migranţii vizaţi, un tată separat de fiica sa de un an pentru că nu i-a schimbat scutecele, un altul separat de fiul său pentru că nu a putut răspunde la întrebările agenţilor de frontieră din cauza unei probleme de vorbire sau un al treilea din cauză că era infectat cu HIV.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a decretat în primăvara lui 2018 o politică de 'toleranţă zero' faţă de imigraţia ilegală, care a dus la separarea a numeroase familii. O politică ce a stârnit un val de proteste în SUA şi în străinătate. În iunie 2018, liderul de la Casa Albă a decis să îi pună capăt, apoi un judecător a dispus reunirea familiilor divizate, cu excepţia cazurilor în care părinţii ar reprezenta un pericol pentru copiii lor.

Guvernul american a afirmat de atunci că nu a mai făcut separări, mai puţin în situaţiile în care părinţii au reprezentat un risc. 'Este şocant că administraţia Trump continuă să separe bebeluşi de părinţii lor. Peste 900 de familii s-au adăugat altor câteva mii care au fost anterior despărţite de această politică crudă şi ilegală', a declarat Lee Gelernt, avocat pentru ACLU. Numai o minoritate dintre cei 900 de copii separaţi din iunie anul trecut sunt cu adevărat în pericol cu părinţii lor, conform ACLU.

Organizaţia cere tribunalului să clarifice criteriile conform cărora aceste separări pot avea loc. O cifră similară cu cea avansată de ACLU a fost evocată de secretarul interimar al securităţii interne, Kevin McAleenan, la o audiere în Congres la mijlocul lunii iulie.

El a calificat totuşi separările ca fiind ''rare'. Aproximativ 390.000 de familii au fost arestate la frontiera de sud a SUA de la 1 octombrie, conform statisticilor Gărzii de Coastă americane. Marţi, guvernul mexican a transmis că numărul migranţilor care ajung la graniţa Mexicului cu SUA a scăzut cu aproape 40% comparativ cu luna mai, încercând astfel să aplaneze tensiunile cu Trump în legătură cu un avans recent al migraţiei, relatează Reuters.

Ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard a spus că, potrivit unor estimări preliminare, 87.649 de persoane au ajuns la graniţa cu SUA în iulie, ceea ce ar reprezenta o scădere de circa 39,5% comparativ cu cei 144.278 de migranţi înregistraţi în mai. 

Comentarii

loading...