17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPeter Tiede, reporter șef pentru Bild: Harababura Ursulei von der Leyen a...

Peter Tiede, reporter șef pentru Bild: Harababura Ursulei von der Leyen a rușinat Europa

 

Peter Tiede, reporter politic șef al prestigiosului cotidianu german Bild a scris în The Times, un editorial extrem de dur la adresa Comisiei europene:

,,Cum am râs noi nemții de acele ciudate ,,păsări Brexit cu ciudatul europopulist Boris Johnson în frunte. Plecând din UE. Ridicoli! Ei bine, în curând vor vedea cu ce au rămas. Fără Europa. De unii singuri. Acum realizăm. Noi toți – 83 de milioane de germani și toată Europa – ne-am subaprovizionat cu vaccinuri, am rămas în urma nu numai a SUA și Canada, ci și a Marii Britanii! Dintre toți oamenii, Johnson a fost cel care a înțeles: a comandat vaccinuri pentru britanici la timp, cu generozitate și suficient. În surplus!” Își începe Peter Tiede editorialul, și continuă:

 ,,Și noi? Am făcut totul greșit și ne luptăm cu un dezastru de vaccinare. Germania, din toate țările! Puterea industrială, națiunea inteligentă, regii curățeniei și ordinii. Ne-am înșelat. Am comandat prea puțin, prea târziu. Eram prea zgârciți, prea șchiopi. Drept urmare, Polonia și Ungaria se întreabă deja despre ce este UE de fapt.
 
În Germania, programările de vaccinare pentru persoanele în vârstă au trebuit anulate, dacă au primit de fapt vreunul. Există haos în țara ordinii. Suntem confuzi. Îndoiala de sine duce la furie: nu vom fi vaccinat 70% dintre germani înainte de toamnă. Și acesta este cel mai bun scenariu.
 
Acest lucru este devastator la nivel uman pentru persoanele care au nevoie urgentă de vaccin și pentru cei care vor muri pentru că nu au primit-o la timp. De asemenea, este devastator la nivel politic: SUA au lansat cel mai mare program de achiziție de vaccin din istorie în aprilie anul trecut, iar Marea Britanie a început să comande imediat după aceea. Johnson a negociat la fel de dur ca unghiile și a plătit bine pentru ele.
 
Și ce a făcut UE? A creat cel mai mare program de distrugere a încrederii din istoria sa. Pe lângă aceasta, Bruxelles-ul și guvernele statelor UE au reușit să confirme vechea prejudecată a unei Europe lente. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, neagă orice vină. Fluierând puternic în întuneric și deteriorând astfel și mai mult orice încredere în capacitatea ei de a conduce UE. Muzică pentru urechile populiștilor și antidemocraților.
 
Von der Leyen a început o dispută cu furnizorul de vaccinuri Astrazeneca, care ar fi trebuit să arate o înfruntare dură, dar a fost stupidă . Ea a rușinat Europa.
 
 
În calitate de ministru al apărării al Germaniei, ea a eșuat deja lamentabil în achiziționarea de elicoptere, avioane și arme. Angela Merkel a ordonat-o să plece la Comisia Europeană. Așa cum face Europa de zeci de ani cu personalul său politic eliminat: aruncate ca deșeuri nucleare în depozitul final de la Bruxelles. Aceasta este povestea pe care Johnson a spus-o din nou și din nou britanicilor. El, populistul european. Acum suntem de acord cu el.
 
Mai rău, Von der Leyen a mințit cu bună știință 447 de milioane de europeni sau nu știa despre ce vorbește. Ambele sunt intolerabile.
 
 
Contractul UE cu Astrazeneca arată că comisia a negociat prost și nu a asigurat niciun drept obligatoriu. Nu a făcut ceea ce ar trebui să facă: să avem grijă de Europa noastră. Și cele 27 de guverne ale noastre ori nu au intervenit sau au intervenit prea târziu.
 
Contractul cu Astrazeneca și dezastrul de vaccinare reprezintă o declarație de faliment pentru Bruxelles, o acuzație a celor 27 de state membre. O insultă pentru noi europenii și mai ales pentru europenii convinși ca mine. Și faptul că noi, în Germania, putem vaccina doar în ritm de melc, că suntem lăsați în urmă de țări precum Italia, Bahrain sau Emiratele Arabe Unite, este umilința noastră. Mai ales când ne uităm la insula care a aparținut odinioară UE.
 
Este jenant pentru că acum noi suntem proștii.”
 
 

Coruri de condamnări

Ursula von der Leyen a Germaniei se confruntă cu critici în întreaga sa țară natală, unde scandalul cu vaccinul UE amintește numeroșilor observatori de numeroasele nenorociri care au avut loc în timpul ei la conducerea ministerului apărării.
 
Der Tagesspiegel, cotidianul berlinez, a declarat că refuzul Bruxelles-ului de a-și repara greșelile este „ te lasă cu gura căscată” și „ cu mărginită nerușinare”.
Bild a acuzat-o pe Von der Leyen că fie „a mințit în fața a 447 de milioane de europeni” cu privire la contractul blocului cu Astrazeneca, fie că a ignorat conținutul acestuia. Die Zeit, un săptămânal pro-european, a descris dezastrul vaccinului ca fiind cel mai bun cadou imaginabil pentru Brexiteers, în timp ce Der Spiegel a spus că s-ar putea dovedi a fi „cea mai gravă catastrofă a carierei politice a [Von der Leyen]”.
 
Austria Österreich, un tabloid, a luat în derâdere strategia de vaccinare a UE ca fiind un „dezastru total” și a declarat decizia lui Von der Leyen de a antagoniza companiile ca „aproape cel mai prost lucru pe care l-ai putea face în această situație”. Niki Fellner, redactor-șef al acesteia, a cerut ca aceasta să fie exclusă de la discuții cât mai curând posibil. „UE ar trebui să formeze un grup de lucru cu trei sau patru șefi de guvern – în cel mai bun caz, Merkel, Macron, Kurz [cancelarul austriac] și Rutte [premierul olandez] – care vor prelua aceste discuții greșite ”, a scris el. „Sau fiecare stat membru al UE ar trebui să negocieze bilateral cu producătorii de vaccinuri.”
 
Budapesta s-a îndreptat spre est, aprobând unilateral vaccinul Sinopharm din China. „Dacă vaccinurile nu vin de la Bruxelles, trebuie să le obținem din altă parte”, a spus Viktor Orban, premierul naționalist. „Nu contează dacă pisica este neagră sau albă, atâta timp cât prinde șoareci”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă