11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPiețele globale scad pe fondul temerilor asupra noilor focare de virus

Piețele globale scad pe fondul temerilor asupra noilor focare de virus

Declin al Burselor
Futures-ul din SUA a scăzut luni, datorită incertitudinii investitorilor cu privire la recentele focare ale coronavirusului care pot împiedica redresarea economică globală.Stocul de Futures Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,3%, ceea ce sugerează că piețele din SUA ar putea să se deschidă. În Europa, pan-continentalul Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,6%. Stocurile din Asia s-au închis cu mai puțin, iar stocul japonez Nikkei a scăzut cu aproape 3,5%.
 
Beijing, cazuri noi de coronavirus
Autoritățile chineze au închis părți din orașul Beijing, după ce capitala a înregistrat un număr record de noi infecții cu coronavirus într-o piață de carne și legume. O izolare prelungită ar putea întrerupe relansarea economică a țării.
,,Datele din China publicate luni au arătat că activitatea economică s-a îmbunătățit în luna mai, dar cifrele de vânzări cu amănuntul nu au fost la fel de puternice precum sperau unii. Consumatorii vor fi în continuare îngrijorați, având în vedere noul focar de la Beijing”, a spus Miguel Chanco de la Pantheon Economics.
 
 
Creșterea infectărilor în America
Câteva state americane, inclusiv Arizona, Texas și Arkansas, au raportat un număr crescut de cazuri de coronavirus în săptămâna care a trecut. Cazurile de coronavirus confirmate în SUA au depășit săptămâna trecută 2 milioane de persoane, determinate parțial de creșteri în numărul de cazuri în 14 state din SUA și Puerto Rico.
 
Pandemie sau economie
„Timeline-ul pentru virus se extinde. Devine clar că este o alegere fie de a permite economiilor să se deschidă și să aibă un impact asupra sănătății publice fie țările să intre în izolare și să încaseze lovitura economică ”, a declarat Edward Park, directorul adjunct al investițiilor la Brooks Macdonald, o firmă de administrare a activelor din Londra.
 
Petrolul din nou zguduit
Prețurile petrolului au scăzut luni, pe fondul temerilor că noile cazuri de virus ar putea cântări în redresările economice și cererea de energie.
Contractele futures legate de petrolul brut (crude oil) din SUA au scăzut cu 3,7% la 34,93 dolari barilul. Indicatorul Brent brut, valoarea de referință globală pentru prețurile petrolului, a scăzut cu 2,4%, până la 37,81 dolari la baril. Săptămâna trecută înregistrase o serie de avansuri de șase săptămâni, în scădere cu 8,4%.
 
Noi stocuri în scădere
Printre stocurile individuale, BP PLC a scăzut cu 3,5% după ce a înregistrat până la 17,5 miliarde de dolari din activele sale și și-a revizuit așteptările pe termen lung pentru prețurile petrolului la 55 dolari barilul de la 70 USD barilul.
Stocurile de călătorie au condus la pierderi în comerțul cu premarket-uri din New York. Acțiunile operatorilor de croaziere Carnival Corp. și Royal Caribbean Cruises au scăzut cu peste 8%. Acțiunile American Airlines Group, United Airlines Holdings și Delta Air Lines erau cu mai mult de 6% înaintea clopotului de deschidere.
Indicele de volatilitate al Cboe, sau VIX, a crescut cu 14,9% luni, după ce a înregistrat cel mai mare câștig de o săptămână din februarie săptămâna trecută.
 
Comportamentul investitorilor
Investitorii au tranzacționat în active mai sigure, cu creșterea obligațiunilor guvernamentale, trimițând randamente mai mici. Prețurile obligațiunilor cresc atunci când randamentele scad. Producția din nota de trezorerie din SUA, pe 10 ani, a scăzut la 0,675%, potrivit Tradeweb, de la 0,698% vineri.
 
Abordările Casei Albe
Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, spune că un bonus de revenire la locul de muncă ar trebui să înlocuiască un impuls săptămânal de șomaj de 600 de dolari;
Directorul departamentului de sănătate Tulsa dorește ca președintele Trump să amâne mitingul său.
Piețele valutare reflectau un zbor către paradisuri, deoarece comercianții preferau dolarul față de valute mai riscante. Indicele dolar WSJ a înregistrat o creștere de 0,2% până la 91,55, situându-l în ritm pentru a treia sesiune dreaptă de câștiguri. Indicele, care măsoară dolarul față de alte 16 valute, miercurea trecută a atins 90,41, cel mai scăzut nivel al finalului zilei de la 9 martie, dar de atunci a revenit.
 
Marea Britanie, are nevoie de acorduri stabile
Premierul britanic, Boris Johnson, s-a alăturat luni într-o convorbire cu liderii Uniunii Europene pentru a discuta despre viitorul comerțului post-Brexit. Neîndeplinirea unui acord ar putea duce la impunerea tarifelor la mărfuri și la perturbarea majoră a lanțurilor de aprovizionare, atunci când acordul provizoriu dintre U.K. și UE expiră la sfârșitul anului.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă