19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalPlanul May post-Brexit a fost respins de unii conservatori și de opoziția...

Planul May post-Brexit a fost respins de unii conservatori și de opoziția laburistă

Speranța că summitul european care începe miercuri la Bruxelles va deschide calea unei soluționări a acestor negocieri s-a mai redus duminică sea­ra, la șase luni distanță de data divorțului programat pentru 29 martie 2019.

În pofida eforturilor interne, unele probleme-cheie sunt încă în suspans, între care cea a „plasei de securitate” pentru evitarea unei frontiere dure între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda a scris pe Twitter negociatorul șef european, francezul Michel Barnier.

El s-a exprimat după încheierea unei reuniuni surpriză cu ministrul ­britanic însărcinat cu dosarul Brexit, Dominic Raab (foto), a cărui deplasare la Bruxelles a fost anunțată în ultimul moment, lăsând speranța unei deschideri în ­negocieri.

 

Scenariul unui „no-deal”

Un purtător de cuvânt al lui Raab a declarat că „s-a convenit că erau necesare discuții față-în-față înaintea summitului european”. Numai că nu a fost suficient și ambasadorii celor 27 de țări europene post-Brexit  au fost informați în cursul serii de Barnier că nu vor fi alte negocieri până la summitul european. 

„Ușa rămâne deschisă” pentru găsirea unui acord și după summit, dar mai multe state „au insistat ca UE să intensifice pregătirile pentru scenariul unui no-deal”, adică a unui divorț fără acord, a dezvăluit un diplomat.

Premierul britanic, Theresa May, îi va reuni marți, în ajunul summitului, pe principalii săi miniștri pentru a evoca în special problema explozivă a frontierei între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, devenită principala piedică în avansarea negocierilor cu europenii.

La Londra, tensiunile sunt curente și presa britanică relevă că mai mulți miniștri amenință cu demisia dacă May nu-și revizuiește planurile. Fostul ministru însărcinat cu Brexitul, David Davis, care a demisionat în iulie, a cerut membrilor guvernului să „exercite autoritatea colectivă” față de „defectele fundamentale” ale strategiei premierului.

Șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, a sărit în apărarea Theresei May precizând că nu există altă persoană care ar fi în măsură să negocieze mai bine un „acord bun” pentru Marea Britanie. Este momentul „susținerii ferme a premierului nostru” a pledat Hunt, care recent și-a atras oprobiul liderilor europeni pentru că a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică.

 

Aranjament vamal ­provizoriu

Londra s-a angajat să nu restaureze frontiera fizică pe insula irlandeză pentru a prezerva acordul de pace din „Vinerea sfântă”, semnat în 1998. Numai că acest angajament se lovește de voința afișată de părăsire a pieței unice și a uniunii  vamale europene care în teorie face inevitabile controalele mărfurilor la frontiera irlandeză.

May propune un „aranjament vamal provizoriu” între Regatul Unit și UE până la găsirea unei soluții definitive ce ar ocoli ­necesitatea revenirii la o frontieră fizică.

Dar în sânul partidului său conservator, această opțiune a fost ­respinsă de eurosceptici, care se tem ca soluția provizorie să nu ­devină permanentă și să împiedice încheierea de acorduri comerciale cu ­terțe țări. Iar opoziția ­laburistă a avertizat că va vota contra oricărui acord care nu va menține beneficiile uniunii vamale europene.

Micul partid unionist nord-irlandez DUP, ai cărui șase deputați sunt indispensabili Guvernului May pentru păstrarea majorității absolute în Parlament, consideră că această „plasă de securitate” va crea de fapt o nouă frontieră între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit. Duminică, Observer preciza că DUP este ”gata pentru un scenariu de ieșire fără acord”.

De partea Uniunii Europene, negociatorii vor cu orice preț evitarea ca Marea Britanie să caute să obțină un acces „a la carte” la piața unică și la spațiul vamal european fără obligațiile care le însoțesc.

Michel Barnier insistă și pentru un angajament ferm că numai Irlanda de Nord va rămâne în uniunea vamală și în piața unică, fără dată-­limită, dacă nu va fi găsită nicio soluție mai bună în viitoarele negocieri asupra relațiilor post Brexit între UE și Londra. 

Cele mai citite

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă