15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalPlanul secret al rușilor pentru extragerea lui Julian Assange din Londra

Planul secret al rușilor pentru extragerea lui Julian Assange din Londra

Un plan a fost conceput pentru ca Assange să iasă clandestin din Ambasada Ecuadorului în Marea Britanie într-un vehicul diplomatic și mutat în altă țară. Potrivit mai multor surse, destinația finală era Rusia, unde fondatorul WikiLeaks nu risca să fie extrădat în SUA. Planul a fost abandonat, fiind considerat prea riscant.

Operațiunea de extracție a lui Assange era prevăzută pentru ajunul Crăciunului 2017 și era legată de o tentativă nereușită a Ecuadorului de a-i da acestuia statut diplomatic oficial, ceea ce ar fi însemnat imunitate.

Implicarea responsabililor ruși în extragerea lui Assange ridică noi probleme privind legăturile acestuia cu Kremlinul.

Două surse apropiate de Ambasada Ecuadorului au declarat că Fidel Narvaez, consul al ambasadei și apropiat al lui Assange a asigurat legătura cu Moscova.  Potrivit surselor, Kremlinul era de acord să ofere sprijin planului, inclusiv posibilitatea de a-i permite lui Assange să meargă în Rusia.

În ajunul Crăciunului 2017, Rommy Vallejo, șeful serviciilor secrete ecuadoriene, a mers în Marea Britanie pentru a superviza operațiunea și a părăsit Londra după anularea ei. În februarie, Vallejo a părăsit funcția și ar fi în Nicaragua, fiind sub anchetă în Ecuador pentru presupusa răpire în 2012 a unui rival politic al lui Correa.

Noul lider ecuadorian, Lenin Moreno, a declarat că dorește ca Assange să părăsească ambasada, unde acesta s-a refugiat în urmă cu opt ani pentru a nu fi extrădat în Suedia.

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă