4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalPlanuri secrete de evacuare a reginei după un Brexit fără acord

Planuri secrete de evacuare a reginei după un Brexit fără acord

 

Sunday Times a dezvăluit că regina Elisabeta a II-a și membrii familiei regale ar putea fi evacuați dacă în capitala britanică vor izbucni revolte generate de o ieșire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit planurilor secrete concepute de Whitehall. În ianuarie, un discurs anual pronunțat de regină (92 de ani) în fața unei asociații de femei a fost interpretat în Marea Britanie ca un apel lansat oamenilor politici pentru a ajunge la un acord asupra Brexitului.

Conservatorul Jacob Rees-Mogg, apărător al Brexitului, a ținut să precizeze că aceste planuri de evacuare demonstrează o panică nejustificată în rândul autorităților și a reamintit că membri influenți ai monarhiei au rămas în Londra în timpul bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Surse guvernamentale au declarat că aceste planuri datează din perioada Războiului Rece și sunt reactivate pentru a muta familia regală în locuri sigure, departe de Londra.

Guvernul May nu reușește să obțină un vot în favoarea unui acord pivind perioada de tranziție după ieșirea din UE, prevăzută pentru 29 martie. Guvernul și mediile de afaceri pregătesc în paralel planuri de urgență pentru un Brexit fără acord.

Premierul conservator Theresa May, este hotărât să mențină data de 29 martie pentru ieșirea Marii Britanii din UE și să obțină concesii la Bruxelles asupra acordului de divorț, în pofida refuzului categoric al europenilor de a-l renegocia. Și a respins din nou posibilitatea unei amânări a Brexitului, așa cum sugerează mai mulți responsabili politici, pentru a permite adoptarea legislației necesare. Fără acord, Regatul Unit riscă să părăsească blocul european fără asigurări la sfârșitul lui martie, ipoteză avută în vedere de mediile economice, în timp ce scenariile catastrofice se înmulțesc în presă.

Europenii consideră că Theresa May joacă „contra cronometru“ pentru a obține concesii asupra acordului de retragere din, UE dar cei 27 au strâns rândurile și la 30 ianuarie au refuzat categoric în acest stadiu redeschiderea tratatului semnat cu premierul britanic. Deputații din Camera Comunelor au cerut premierului renegocierea cu Bruxelles a „backstop“, „plasa de securitate“ menită să evite revenirea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda după Brexit.

 

Backstop, mărul discordiei

Theresa May a acceptat această plasă de siguranță la sfârșitul lui 2018, dar este respinsă de parlamentarii britanici care ar împiedica, în opinia lor, o ieșire reală din UE și i-au dat mandat premierului să ceară negociatorilor europeni înlocuirea „plasei de siguranță“ cu un „dispozitiv alternativ“, fără propuneri detaliate. În cadrul unei ieșiri fără acord Marea Britanie-UE, cei 500 km care separă provincia britanică Irlanda de Nord de Republica Irlanda ar putea redeveni o frontieră fizică, ceea ce ar fragiliza acordurile de pace din Vinerea sfântă, care în 1998 au pus capăt celor trei decenii de conflict armat între naționaliști și unioniști în Irlanda de Nord.

Problema frontierei irlandeze face obiectul unui protocol întreg, integrat în acordul negociat de May cu UE și stabilește ca în cazul în care nu va fi găsită o soluție pentru evitarea restabilirii unei frontiere în Irlanda, la sfârșitul perioadei de tranziție prevăzută pentru Brexit, în iulie 2020, va fi pusă în funcțiune automat o „plasă de securitate“, „backstop“ în engleză. Acest backstop transformă Irlanda de Nord într-un „teritoriu vamal unic“ în care rămâne în vigoare libera circulație a mărfurilor permise de UE și evită orice taxă vamală.

Această uniune vamală ar bloca însă semnarea de tratate de liber-schimb între Marea Britanie și alte țări din afara UE, pentru evitarea ca produse din terțe țări să beneficieze de acces privilegiat, prin Irlanda de Nord, pe piața europeană. Parlamentarii britanici nu vor pentru Irlanda de Nord un statut special în țară, iar adepții unui Brexit dur consideră backstopul o ingerință europeană în politica britanică. În plus, acordul prevede că sfârșitul „plasei de siguranță“ nu poate avea loc fără acordul celor 27.    

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă