11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPoliția israeliană strânge lațul în jurul lui Benjamin Netanyahu

Poliția israeliană strânge lațul în jurul lui Benjamin Netanyahu

Un tribunal din Tel Aviv i-a eliberat din arest pe Nir Hefetz, fost consilier al familiei Netanyahu, şi pe Shaul Elovici, om de afaceri care controlează grupul telecom Bezeq, după interogarea îndelungată a celor doi, a lui Netanyahu şi a soţiei sale, Sara, şi a altor suspecţi.

Poliţia caută să afle dacă soţii Netanyahu au căutat să-şi asigure o acoperire pozitivă din partea Walla, un site de informaţii, proprietatea lui Elovici, în schimbul unor favoruri guvernamentale ce ar fi adus sute de milioane de dolari pentru Bezeq.

Potrivit presei israeliene, Hefetz este suspectat că a intermediat între Benjamin Netanyahu şi responsabili ai Bezeq şi Walla. De asemenea, este suspectat că a încercat să corupă un judecător la pensie pentru blocarea unei anchete asupra Sarei Netanyahu privind utilizarea abuzivă  a fondurilor publice.

Deşi poliţia nu a divulgat detalii ale anchetei, media israeliană a raportat că vineri au avut loc interogatorii simultane, asupra a şase suspecţi, în locuri diferite.

Yediot Aharonot preciza că premierul a fost interogat cinci ore la reşedinţa sa oficială din Ierusalim, iar soţia sa a fost chestionată la Lod,  în birourile Lahav 433, FBI-ul israelian. Netanyahu a mai fost interogat de opt ori în diferite afaceri în curs, dar pentru prima oară în dosarul Bezeq.

Această afacere, deschisă în 2017, prezintă un risc pentru premier. Totul a pornit la 18 februarie cu arestarea soţilor Elovici şi a altor şase persoane, din care două sunt colaboratori apropiaţi ai lui Netanyahu. „Afacerea Bezeq” este una dintre cele şase anchete privindu-l direct sau indirect pe premierul israelian, care a deţinut până anul trecut şi portofoliul Comunicaţiilor.

    Critici şi cereri de demisie

Succesiunea de lovituri dure pune în discuţie viitorul premierului, la putere de 12 ani şi fără rival aparent. Deşi încă nu a fost pus în cauză în niciuna dintre afaceri, poliţia a recomandat în februarie inculparea lui Netanyahu în două dintre ele şi strânge laţul în jurul anturajului său.

Toate dosarele şi anchetele deranjează clasa politică şi deja au iscat critici virulente la scenă deschisă contra sa şi cereri pentru alegeri anticipate. Fostul ministru al Apărării, Moshe Yaalon, i-a cerut premierului să demisioneze din cauza agravării suspiciunilor de corupţie, afirmând că Israelul merită mai mult decât leadershipul său ratat şi „politica sa de supravieţuire”.

Reacţionând la informaţiile potrivit cărora poliţia ar dispune de dovezi „solide” privind corupţia lui Netanyahu, Yaalon a criticat şi alţi membri ai Likud, partidul premierului, care îl susţin orbeşte.

Yaalon a demisionat din Likud anul trecut invocând „forţe extremiste şi periculoase” care au luat ostatici Israelul şi partidul. Reprezentanţi din alte formaţiuni politice îl acuză pe Netanyahu de „corupţie sistemică” transformând Israelul în „paradis pentru oligarhi”.

     Scandalul submarinelor

Potrivit Channel 10, Israelul a anunţat că este pe punctul de a semna un protocol de acord cu Germania pentru achiziţia a trei submarine de război, suma totală fiind de 1,2 miliarde euro.

Dar și în spatele acestei comenzi se profilează o afacere de corupţie şi unii lideri politici îl acuză pe premier că a acţionat singur ca şi cum ar fi dorit să ascundă unele puncte ale tranzacţiei.

Cabinetul Netanyahu ar fi negociat în secret termenii contractului iar responsabilii industriei militare sunt uluiţi că au fost daţi deoparte de la această decizie, în timp ce au fost întotdeauna consultaţi pentru achiziţia de armament.

Potrivit ministrului Justiţiei, Ayelet Shaked, Netanyahu nu este silit să demisioneze. Când un prim-ministru este inculpat, nu este obligat să demisioneze decât după epuizarea tuturor recursurilor.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă