Polonia: Judecătoarea Malgorzata Gersdorf sfidează o nouă lege prin care este forţată să se retragă

Polonia: Judecătoarea Malgorzata Gersdorf sfidează o nouă lege prin care este forţată să se retragă

Malgorzata Gersdorf, preşedinta Curţii Supreme din Polonia, despre care guvernul polonez susţine că s-a retras, dar care insistă că mandatul său de la Curtea Supremă se termină în 2020, a venit la biroul său miercuri, declarând că situaţia este „foarte tensionată şi dramatică”.

Rl online 0 comentarii

Ea a sfidat, astfel, o nouă lege implementată de partidul naţionalist aflat la putere, Justiţie şi Dreptate (PiS), care a forţat retragerea a 40% dintre judecătorii Curţii Supreme.

Partidele de opoziţie, majoritatea experţilor în Constituţie şi Comisia Europeană consideră că eforturile Moscovei de a o înlătura pe Gersdorf reprezintă o implicare inacceptabilă a politicului, care subminează independenţa justiţiei.

Gersdorf a declarat, la intrarea în clădire, că ea s-a prezentat la locul de muncă pentru a monitoriza Parlamentul polonez, care urmează să dezbată joi ultimele amendamente la legile privind Curtea Supremă.

Ele au ca scop numirea unui nou preşedinte al Curţii cât mai rapid.

„Nu lupt pentru interesul meu, poziţia mea sau pentru a fi lăsată în pace. Dacă aş fi dorit să fiu lăsată în pace, aş fi renunţat la acest post de mult. Lupt pentru ţară, pentru statul de drept, pentru prezervarea Constituţiei”, a declarat Gersdorf.

În ciuda protestelor stradale şi presiunii Uniunii Europene, modificările aduse legilor justiţiei i-au oferit ministrului Justiţiei puterea de a numi şi înlătura judecători.

Uniunea Europeană a deschis mai multe cazuri împotriva Varşoviei, Polonia riscând să piardă fonduri de miliarde de euro.

Comentarii

loading...