Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polonia: Mii de persoane au participat la "Marşul pentru libertate"

Polonia: Mii de persoane au participat la "Marşul pentru libertate"

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Varşovia pentru apărarea libertăţii, care în opinia lor este ameninţată de puterea conservatoare şi naţionalistă poloneză, şi pentru a-şi exprima ataşamentul faţă de Uniunea Europeană.

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

"Vom lupta pentru libertate, demnitate, democraţie, pentru o Polonie liberă şi în sânul Uniunii Europene, deoarece acest lucru este cel mai important", a declarat Grzegorz Schetyna, liderul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO, de centru), în faţa participanţilor la acest 'Marş pentru libertate', scrie Agerpres.

Conform unui sondaj recent, Platforma Civică şi aliaţii săi liberali din partidul Nowoczesna se bucură de sprijinul a 33,4% din electorat, la o distanţă mică în spatele conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflaţi la putere şi creditaţi cu 36,9% din intenţiile de vot. Stânga, total absentă din parlamentul actual, este susţinută de 10% dintre polonezi.

Manifestanţii s-au adunat în faţa monumentului Charles de Gaulle, din inima Varşoviei, şi au parcurs apoi aproximativ doi kilometri, până la castelul regal din Oraşul Vechi.

Numeroşi participanţi la marş au purtat drapelul naţional şi steagul Uniunii Europene.

"Sunt aici pentru că Polonia începe să fie izolată (în Europa) din cauza unor demersuri ale guvernului nostru şi pentru a arăta că există în Polonia un mare număr de oameni care susţin Uniunea Europeană şi valorile pe care ea le reprezintă", a declarat pentru AFP o informaticiană de 32 de ani, Magdalena Jarosz.

Preocupată de evoluţia statului de drept în Polonia şi temătoare că puterea politică ar putea influenţa putere judiciară, Comisia Europeană a declanşat la sfârşitul lunii decembrie faza preliminară a unei proceduri inedite - Articolul 7 al Tratatului UE - care teoretic ar putea duce la o suspendare a dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE.

Comentarii

loading...