8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalPolonia şi Republica Cehă îşi vor coordona poziţiile privind bugetul UE

Polonia şi Republica Cehă îşi vor coordona poziţiile privind bugetul UE

”Vom prezenta poziţii care sunt foarte similare şi se susţin reciproc. Am discutat ce interese ale ţărilor noastre vom apăra în viitorul cadru bugetar”, a declarat, la Varşovia, premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Andrej Babis.

Morawiecki a adăugat că investiţiile în infrastructură în Europa Centrală şi de Est vor susţine competitivitatea întregii Uniuni Europene.

La rândul său, Andrej Babis a pledat pentru mai multă flexibilitate în modul de alocare a fondurilor. ”Ştim mai bine decât Europa unde este nevoie de bani şi cerem o flexibilitate sporită”, a subliniat şeful executivului ceh.

La jumătatea anului trecut, Comisia Europeană şi-a prezentat intenţiile privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027, propunând o mică scădere de 373 miliarde de euro pentru fondurile alocate politicii de coeziune.

Polonia, deşi este unul dintre cei mai mari beneficiari ai politicii de coeziune, ar urma să primească 72,7 miliarde de euro, în scădere cu o cincime faţă de perioada 2014-2020, iar Cehia ar primi puţin peste 20 de miliarde de euro, de asemenea în scădere cu o cincime comparativ cu precedenta perioadă de programare financiară multianuală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă