8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPolonia: Un adjunct al ministrului justiţiei, acuzat de defăimare a unor judecători

Polonia: Un adjunct al ministrului justiţiei, acuzat de defăimare a unor judecători

Lukasz Piebiak, de formaţie jurist, şi o femeie cu prenumele Emilia au iniţiat o serie de acţiuni pentru discreditarea anumitor judecători.

Una dintre ţinte a fost Krystian Markiewicz, şeful asociaţiei de magistraţi Iustitia, potrivit onet.pl.

Markiewicz a criticat guvernul pentru ceea ce el consideră a fi o subminare a statului de drept şi a sistemului de echilibru instituţional.

Premierul Mateusz Morawiecki i-a cerut explicaţii lui Piebiak, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Muller.

Emilia ar fi trimis presei şi unor membri ai asociaţiei Iustitia mai multe materiale compromiţătoare pentru Krystian Markiewicz, inclusiv zvonuri despre viaţa sa intimă şi cariera sa. Ea i-a criticat dur pe contul său de Twitter pe unii judecători.

Potrivit onet.pl, Emilia a recunoscut că acţiunile sale au vizat ”cel puţin 20 de judecători”.

Setul de măsuri luate în ultimii ani de guvernul conservator polonez pentru reformarea sistemului judiciar a fost considerat de Comisia Europeană drept o tentativă de a subordona puterii politice justiţia.

În decembrie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Varşovia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, după ce în iulie acelaşi an Comisia Europeană lansase o primă procedură de infringement împotriva Poloniei în legătură cu sistemul său judiciar, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei acestui sistem, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor.

Executivul comunitar a susţinut la acea vreme că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 de ani la 65 de ani este “incompatibilă cu dreptul comunitar”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă