17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalPoluarea aerului la New Delhi reduce cu 10 ani speranţa de viaţă

Poluarea aerului la New Delhi reduce cu 10 ani speranţa de viaţă

În 2016, megametropola cu 20 de milioane de locuitori a avut o concentraţie anuală de particule fine (PM2,5) de 113 micrograme pe metru cub de aer, ceea ce are drept consecinţă o reducere medie a speranţei de viaţă cu 10,2 ani, potrivit cercetărilor Institutului de Politică Energetică al Universităţii din Chicago (EPIC) publicate săptămâna aceasta.

Studiul măsoară riscul de moarte prematură începând de la speranţa de viaţă a unei persoane în cazul în care aceasta nu a fost expusă decât la nivelul de particule fine recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cere să nu se depăşească pragul de 10 micrograme în concentraţia medie anuală.

Aceste particule fine în suspensie se pot infiltra în sânge prin plămâni. Expunerea pe termen lung la PM2,5 creşte riscul apariţiei de boli cardiovasculare şi de cancer pulmonar.

La nivel global, studiul american apreciază că poluarea atmosferică reduce speranţa de viaţă cu 1,8 ani, în medie, în 2016. Această cifră plasează poluarea ca principalul pericol pentru sănătatea umană, înainte de tutun (1, 6 ani), alcool şi droguri (11 luni) şi foarte departe de războaie şi terorism (22 de zile).

”În lume, astăzi, oamenii respiră un aer care prezintă un risc grav pentru sănătatea lor”, a declarat profesorul Michael Greenstone, director al EPIC, potrivit unui comunicat de presă.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă