Pompeo acuză China după arestarea, în Hong Kong, a unor activiști pro-democrație

Pompeo acuză China după arestarea, în Hong Kong, a unor activiști pro-democrație

Secretarul de stat american Mike Pompeo a denunțat decizia justiției chineze de a-i aduce în spatele gratiilor pe activiștii pro-democrație din Hong Kong, Joshua Wong, Agnes Chow și Ivan Lam.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Pompeo a declarat că „cea mai mare teamă a Partidului Comunist Chinez este libertatea de exprimare și gândirea liberă” a propriilor cetățeni.

„Statele Unite sunt îngrozite de persecuția politică a guvernului din Hong Kong împotriva curajoșilor avocați pro-democrație. Folosirea instanțelor pentru a reduce la tăcere disidența pașnică este un semn distinctiv al regimurilor autoritare și subliniază încă o dată că cea mai mare frică a Partidului Comunist Chinez este libertatea de exprimare și gândirea liberă a propriului său popor", a spus Pompeo.

Secretarul de stat american a reiterat faptul că cetățenii din Hong Kong ar trebui să își poată exercita drepturile care le erau „garantate” conform legii atunci când insula s-a alăturat Chinei sub deviza „O țară, două sisteme”, apreciind că lupta activiștii pro-democrație pentru a rezista guvernării Partidului Comunist Chinez va rezista testului timpului ca „un testament al spiritului uman”.

„Hong Kong a beneficiat istoric de un sistem liber și deschis care sărbătorea pledoaria pașnică a cetățenilor precum Joshua Wong, Agnes Chow, Ivan Lam și Jimmy Lai ... Lupta lor de a rezista negării de către PCC a drepturilor lor fundamentale va rămâne, de-a lungul istoriei, un testament al spiritului uman ”, a declarat Pompeo.

Atacul dur, al secretarului de stat american, la adresa Partidul Comunist Chinez, vine după ce un tribunal din Hong Kong l-a condamnat pe proeminentul activist pro-democrație Joshua Wong, printre alții, pla aproape un an și două luni de închisoare, pentru „organizarea, participarea și incitarea” unui protest neautorizat în afara unui sediu al poliției anul trecut .

Agnes Chow și Ivan Lam au primit o închisoare de 10 și respectiv șapte luni. Toate cele trei persoane au pledat vinovate săptămâna trecută pentru acuzațiile legate de protestul din 2019.

Comentarii

loading...