12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalPoziția Theresei May față de UE: „Adio, dar rămân cu tine!“

Poziția Theresei May față de UE: „Adio, dar rămân cu tine!“

Davis a declarat, luni, că a demisionat pentru a protesta față de şefa Guvernului, Theresa May, a cărei viziune pentru Brexit constă în „a acorda o prea mare putere Uniunii Europene”, ceea ce nu corespunde cu proiectul separării de blocul comunitar.

„Direcţia generală în politică va lăsa Marea Britanie în cel mai bun caz într-o poziţie slabă de negociere. Posibil una inevitabilă”, a declarat fostul negociator într-o scrisoare prin care își justifica decizia. 

 

Ambiguitățile negocierilor

Guvernul May a propus crearea unei zone de liber-schimb cu UE, dar, potrivit analiștilor, noua abordare a Marii Britanii nu va fi acceptată de Uniunea Europeană.

Guvernul de la Londra a publicat un comunicat după reuniunea-maraton desfăşurată vineri în reşedinţa de vară a premierului din zona Chequers, ce constituie una dintre cele mai semnificative schimbări în materie de politici economice de la referendumul din 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE, însă prezintă nenumărate ambiguităţi pe care premierul va fi nevoit să le confrunte dacă vrea să câștige ceva în negocierile cu Bruxelles și fără a pierde susţinerea Partidului Conservator ori a Parlamentului.

Marea Britanie speră să obţină un acord post-Brexit de genul celui pe care îl are Norvegia, dorind „o zonă de liber-schimb pentru produse la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor”.

Ca o concesie, Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde „importanţa necesară” deciziilor comunitare în cazurile care au legătură cu reglementările europene. După interpretarea fostului negociator, Marea Britanie ar avea jurisdicţie separată după Brexit, dar Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale, ceea ce nu poate fi acceptat.

Comisia Europeană a anunţat că va continua să negocieze cu Guvernul May după demisia lui  David Davis, în timp ce coordonatorul Parlamentului European pe acest dosar, Guy Verhofstadt, a îndemnat Executivul britanic să se unească pentru a găsi calea de urmat pentru discuţiile privind ieşirea din blocul comunitar. Din comunicatul Guvernului lipsesc sau nu sunt clare multe politici bilaterale.

De exemplu, Marea Britanie vrea în relaţia cu UE „un aranjament pentru facilităţi vamale”, care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Londra vrea să continue ca şi cum ar rămâne în spaţiul teritorial UE. Un oficial european a catalogat propunerea privind acest model hibrid drept ”absurditatea secolului”.

 

Londra caută să fragmenteze libertățile pieței unice

Noua abordare a Marii Britanii arată că Londra dorește fragmentarea celor patru libertăţi existente pe piaţa unică – circulaţia persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului – fapt de neacceptat pentru Uniunea Europeană, asupra căruia s-a tot insistat până în prezent.

Un domeniu foarte sensibil rămas în discuție este imigraţia. Cabinetul May vrea oprirea circulaţiei libere, dar ar oferi „un cadru de mobilitate” pentru turişti, studenţi şi angajaţi.

Poziţia Marii Britanii intră în contradicţie cu principiile stabilite de liderii europeni în negocierile pe tema Brexit, totuși există și un curent favorabil unei zone de liber-schimb din partea Poloniei, Ungariei, Irlandei și unii membri ai Guvernului german.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă