15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalPraga a obținut la CJUE oprirea imediată a unei exploatări miniere a...

Praga a obținut la CJUE oprirea imediată a unei exploatări miniere a Poloniei

Ordinul CJUE vine în răspuns la o acţiune formulată de guvernul ceh pentru a obţine de urgenţă oprirea funcţionării minei de lignit de la Turow, cazul urmând să fie examinat pe fond mai târziu.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania.

Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

„Continuarea activităţilor de extracţie până la pronunţarea unei decizii definitive este susceptibilă să aibă efecte negative asupra nivelului apelor subterane de pe teritoriul ceh”. Riscul de a „ameninţa aprovizionarea cu apă potabilă” a populaţiei din zonă este unul dintre argumentatele CJUE.

„Un prejudiciu adus mediului şi sănătăţii umane prezintă în principiu caracter ireversibil”, fiind greu de “eliminat retroactiv”, a subliniat instanţa.

În acelaşi timp, „Polonia nu a stabilit că încetarea activităţilor la mină ar antrena o ameninţare reală pentru securitatea sa energetică”, iar “prejudiciul socio-economic pe care l-ar putea produce dispariţia locurilor de muncă ale minerilor şi ale lucrătorilor de la centrala electrică reprezintă esenţialmente un prejudiciu de ordin pecuniar, ce nu poate fi considerat ireparabil”, a mai notat CJUE.

În 2020, Varşovia a înnoit cu şase ani autorizaţia de exploatare a minei de la Turow, în pofida protestelor Cehiei şi Germaniei, ceea ce a determinat Praga să sesizeze Comisia Europeană, reclamând încălcarea dreptului european, în special în ce priveşte mediul. 

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă