Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Praga: Demontarea unei statui sovietice, ambasadorul rus a fost convocat la MAE ceh

Praga: Demontarea unei statui sovietice, ambasadorul rus a fost convocat la MAE ceh

Ministerul Afacerilor Externe ceh l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, în urma unor comentarii făcute după ce Praga a declarat că va fi demontată o statuie a unui mareşal sovietic în capitala cehă, conform AFP.

Rl online 0 comentarii

În august, autorităţile municipale au acoperit cu o prelată statuia mareşalului sovietic Ivan Stepanovici Konev, în al 6-lea arondisment al capitalei cehe, provocând o reacţie vehementă din partea Moscovei.

Ministrul rus al culturii, Vladimir Medinski, l-a calificat pe Andrej Kolar, primarul arondismentului 6, drept "gauleiter", cum era denumit liderul de filială regională a partidului nazist german în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timp ce Konev este considerat un erou în Rusia, numeroşi cehi văd în el un personaj ce simbolizează opresiunea din epoca sovietică. Konev a condus Armata Roşie care a eliberat Praga de nazişti în 1945, însă tot el a fost responsabil de reprimarea revoltei antisovietice ungare în 1956. Decedat în 1973, Konev a jucat de asemenea un rol în represiunea declanşată de guvernul sovietic în 1968 împotriva Primăverii de la Praga.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe ceh, Ales Chmelar, "l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Aleksandr Zmeevski, pentru a protesta împotriva declaraţiilor mincinoase şi jignitoare ale unui ministru rus la adresa primarului de arondisment din Praga", a informat Ministerul Afacerilor Externe ceh într-un comunicat.

Monumentul controversat este adesea vandalizat. În 21 august, ziua de comemorare a invaziei Cehoslovaciei în 1968, cineva a scris "Nu mareşalului acoperit de sânge, nu vom uita", pe această statuie înălţată de regimul comunist în 1980. După aceasta primăria a acoperit statuia cu o prelată, însă simpatizanţi pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru menţinerea statuii în acelaşi loc.

Mai mulţi dintre parlamentarii cu simpatii ruse, printre care şi Jiri Ovcacek, purtătorul de cuvânt al preşedintelui prorus şi prochinez Milos Zeman, au asistat la acea adunare.

Autorităţile din Praga au decis joi să înlocuiască statuia lui Konev printr-un Memorial al eliberării Pragăi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fiica lui Konev le-a spus jurnaliştilor cehi că statuia tatălui său ar putea fi mutată în Rusia.

Comentarii

loading...