15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPregătiri de război pentru summit-ul Trump-Putin de la Helsinki. Israelul a dezvăluit...

Pregătiri de război pentru summit-ul Trump-Putin de la Helsinki. Israelul a dezvăluit „Proiectul Iran“, în colaborare cu SUA

Consilierul lui Putin, Iuri Ușakov, a acuzat autoritățile americane de „conspirație pentru a deteriora atmosfera întâlnirii”, însă Kremlinul îl consideră pe Trump un partener de negocieri, de aceea summit-ul nu a fost amânat sau anulat.

„Starea relaţiilor bilaterale este foarte proastă. Trebuie să începem să relansăm relaţiile”, a declarat Iuri Uşakov.

La rândul său, Donald Trump a declarat că SUA și Rusia se află în competiție pe scena internațională și că, având în vedere întărirea alianței NATO petrecută în ultimii ani, Putin ar trebui să negocieze în respect față de ceea ce face această alianță.

 

Erdogan amenință  că se retrage din „formatul Astana“

Tema principală a întâlnirii Trump-Putin este Siria și prezența militară iraniană de partea lui Bashar al-Assad, împreună cu alte miliții șiite sponsorizate de Teheran, irakiene și libaneze, Hezbollah. Contrar asigurărilor date de Rusia, că forțe ale acestor miliții nu vor fi admise la 100 de kilometri de granița cu Israelul, în prezent se desfășoară un asalt asupra Quneitrei, milițiile pro-Assad cucerind localitatea Mashara, la doar 11 kilometri de frontiera Golan cu Israelul.

Premierul israelian, Bnejamin Netanyahu, s-a întâlnit la Moscova săptămâna trecută cu președintele rus, Vladimir Putin, căruia i-a transmis că nu va admite iranieni la „ușa” sa într-o primă fază, și în Siria în general.

Însă, Putin nu poate garanta retragerea trupelor iraniene și a milițiilor șiite sponsorizate de Teheran, deoarece aceasta este armata terestră a lui Bashar al-Assad, pe care Moscova îl ține la putere, pentru că acesta i-a dat monopol asupra exploatării gazelor din Mediterana, un obiectiv strategic prin care Europa și Turcia se mențin sub dependența „robinetului” rusesc.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avut o discuție la telefon cu Vladimir Putin, tot pe marginea acestui subiect. Erdogan l-a atenționat pe Putin că dacă trupele pro-Bashar vor ataca, cu susținere aeriană rusească, provincia liberă din nord, Idlib, „formatul negocierilor de la Astana” se va destrăma. Cu alte cuvinte, Turcia se va retrage din cooperarea cu Moscova și Teheranul privind negocierile pentru Siria.

Putin a încercat să-l „îmbuneze” cu proiectul gazoductului TurkStream și cel al centralei nucleare de la Akkuiu, dar Erdogan a rămas pe poziție. Drept pentru care, au stabilit să se întâlnească fața în față la Johannesburg, la sfârșitul lunii, la summit-ul BRICS.

Trump se duce la întâlnirea cu Putin cu „tolba” plină în ceea ce privește Siria. Surse apropiate evenimentului au dezvăluit că președintele american îl va avertiza pe omologul său rus că nu va închide baza americană de la Al-Tanf, că va construi un zid la granița cu Irakul, pentru a împiedica milițiile șiite să intre în Siria și că nu își va retrage cei peste 2.000 de militari din nord-estul Siriei, unde vor rămâne în sprijinul kurzilor pentru cel puțin încă un an.

Putin îi va prezenta ultimele „succese” ale regimului Assad în a-și implementa controlul asupra unor „zone rebele”, un argument nesusținut, deoarece oricând aceste zone pot fi pierdute, dacă mercenarii străini sunt forțați să se retragă din armata lui Assad.

 

Israelul, în stare de război

În ajunul întâlnirii Trump–Putin, surse israeliene au dezvăluit existența unui plan, „Proiectul Iran”, dezvoltat împreună cu SUA, în timpul întâlnirii dintre șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Gady Eisenkott, șeful Statului Major Interarme american, Joseph Dunford,  și Joseph Votel, șeful CENTCOM.

„Proiectul” este unul de cooperare militară, ce presupune înființarea a patru divizii ce au ca ținte facilitățile nucleare iraniene, bazele de rachete balistice și pozițiile militare ale Teheranului în Orientul Mijlociu.

Conducerea acestui corp special al armatei israeliene îi revine generalului Nitzan Alon, fost comandant al Operațiunilor Speciale. Cooptate în acest „proiect” sunt Aviația, Comandamentul central, Comandamentul operațiunilor speciale și serviciile secrete ale armatei, AMAN, care au înființat „departamente speciale”.

Implementarea „Proiectului Iran” depinde de rezultatele întâlnirii Trump-Putin de la Helsinki. Deocamdată, sâmbătă noapte, Israelul a anunțat exerciții militare la scară națională, ce vor dura până la sfârșitul săptămânii viitoare, armata fiind în stare de război la granița cu Siria.  

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă