Premierul Belgiei a demisionat, lipsit de susținerea opoziției

Premierul Belgiei a demisionat, lipsit de susținerea opoziției

După mai multe luni de criză politică, premierul belgian, Charles Michel, și-a anunțat demisia în fața Parlamentului și marți seara a prezentat-o regelui, care menține încă suspansul asupra deciziei.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Charles Michel, liberal francofon care a condus guvernul belgian din octombrie 2014, a făcut anunțul în cursul unei dezbateri în Camera deputaților, unde a făcut apel ca opoziția să-l susțină în mai multe probleme-cheie pentru a permite Executivului să continue să lucreze. Șeful guvernului a propus o „foaie de drum“ privind trei domenii: puterea de cumpărare, securitatea și clima, domenii în care sprijinul opoziției este vag.

Un „apel care nu a fost auzit“ a deplâns premierul după suspendarea ședinței, în timp ce socialiștii și ecologiștii se pregăteau să depună o moțiune de cenzură prin care acordau un termen de 48 de ore pentru ca Michel să-și precizeze intențiile. Nu a mai fost cazul pentru că la reluarea ședinței plenare, după ora 20, premierul a luat cuvântul și a anunțat că merge imediat la rege pentru a-i prezenta demisia guvernului său.

Din 9 decembrie, data plecării miniștrilor naționaliști flamanzi ai N-VA, Charles Michel se afla în fruntea unui guvern minoritar în Camera deputaților. Acest partid flamand condus de primarul Anvers-ului, Bart De Wever, a pus condiții pentru a continua să susțină Guvernul „Michel II“ și să voteze proiectul bugetului pentru 2019, condiții, printre care și posibilitatea redeschiderii discuțiilor constituționale, respinse de premier ca fiind un „șantaj inacceptabil“.

Guvernul era invitat să supună revizuirii unei liste de articole din Constituție pentru permiterea degajării căii spre confederalism. N-VA, prima forță politică din Camera deputaților, cu 31 de parlamentari din totalul de 150, a retras susținerea coaliției în ajunul deplasării lui Charles Michel pe 10 decembrie la Marrakesh, unde avea loc Conferința ONU pentru migrație, pentru a aproba Pactul mondial în numele Belgiei.

În pofida caracterului neconstrângător, fiind de „tip ONU“, acest text este refuzat de naționaliștii flamanzi, estimând că deschide calea pierderii suveranității statelor semnatare pentru definirea politicii lor migratorii. Și, de o săptămână, mai multe partide de opoziție îi cereau lui Charles Michael să organizeze un vot de neîncredere pentru testarea capacității guvernului de a continua activitatea până la legislativele din 26 mai. Consultările au continuat până sâmbătă, fără rezultat concret.   

Comentarii

loading...