20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPremierul ceh: Retragerea americană din Tratatul INF, "o veste proastă"

Premierul ceh: Retragerea americană din Tratatul INF, “o veste proastă”

“Pentru noi este o informaţie nouă. Este vorba cu siguranţă despre o veste proastă, dacă aşa stau lucrurile”, a declarat Babis, în cursul unei conferinţe de presă comune cu secretarul american al apărării, Jim Mattis.

Fostă ţară comunistă, Republica Cehia a devenit aliat al SUA în cadrul NATO, după ce s-a alăturat Alianţei în martie 1999.

“Relaţiile (între SUA şi Rusia) nu sunt ideale şi ne întoarcem la perioada războiului rece”, a spus Babis, făcându-se ecoul preocupărilor exprimate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, această retragere ar risca să ducă la o nouă cursă a înarmărilor.

Preşedintele Donald Trump a declarat luni că SUA sunt gata să-şi sporească arsenalul nuclear după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în timpul războiului rece.

La rândul său, Rusia a avertizat că această decizie riscă să compromită securitatea mondială.

În weekendul trecut, Donald Trump a provocat îngrijorări în lumea întreagă anunţând intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, semnat în urmă cu trei decenii de fostul preşedinte american Ronald Reagan şi de liderul sovietic de la acea vreme, Mihail Gorbaciov.

Pentru a explica decizia, Trump a afirmat că Rusia “nu a aderat la spiritul acordului sau la acordul însuşi”.

“Atâta timp cât oamenii nu vor reveni la raţiune, noi îl vom dezvolta”, a adăugat el, referindu-se la arsenalul nuclear al SUA.

Tratatul din 1987, care interzicea utilizarea unei serii de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, a pus capăt crizei declanşate de desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice cu focoase nucleare care vizau capitale occidentale.

Uniunea Europeană a făcut apel la SUA şi la Rusia să-şi continue dialogul pentru a “păstra” Tratatul INF. La rândul ei, China a invitat Washingtonul “să se gândească de două ori”.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă