10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalPremierul polonez doreşte o bază NATO, dar nu şi un transfer de...

Premierul polonez doreşte o bază NATO, dar nu şi un transfer de trupe americane

Preşedinţii Andrzej Duda şi Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creşterea efectivelor trupelor americane staţionate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari şi amplasarea în această ţară a comandamentului unei divizii americane.

Dar Trump nu doreşte suplimentarea trupelor americane în Europa, astfel că el a decis ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din rândul celor deja desfăşurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania, ţară pe care preşedintele american o critică pentru bugetul redus alocat apărării, în timp ce laudă Polonia pentru că a alocat apărării 2% din PIB şi în special pentru disponibilitatea ei de a finanţa trupele americane.

Premierul Morawiecki s-a declarat însă favorabil ”rămânerii în Germania a cât mai mulţi soldaţi americani posibil”, adăugând că ”nimeni nu ia în considerare în mod serios o reducere semnificativă a prezenţei (militare) americane” în Germania.

Desfăşurarea de trupe americane în Polonia şi Germania nu este o chestiune de tipul ”ori-ori”, a subliniat şeful executivului de la Varşovia. El împărtăşeşte însă criticile lui Trump privind bugetul redus pe care guvernul de la Berlin îl alocă apărării. ”Nu aş spune că Germania este o profitoare, dar contribuţiile ei nu sunt pe măsura obligaţiilor sale. Germania trebuie să-şi sporească mai repede cheltuielile pentru apărare”, a apreciat premierul Morawiecki.

Germania a alocat anul trecut pentru bugetul apărării 1,2% din PIB. Guvernul condus de Angela Merkel şi-a manifestat intenţia de a creşte acest buget în anii următori, dar tot nu va atinge 2% din PIB.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă