8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalPremierul Theresa May, învinsă de Brexit

Premierul Theresa May, învinsă de Brexit

May a declarat că va contesta votul de neîncredere în conducerea ei, survenită într-un moment dificil pentru Brexit, ceea ce ar putea deraia întregul proces desfășurat până acum.

„Un nou lider nu ar fi în funcție până la termenul-limită legal din 21 ianuarie, astfel încât alegerile pentru conducerea partidului ar lăsa controlul negocierilor Brexit parlamentarilor de opoziție din Parlament“, a spus May.

„Odată aflat pe funcție, un nou lider nu ar avea timp să renegocieze un acord de retragere și să treacă legislația prin Parlament până la 29 martie, astfel că unul dintre primele lor acte ar fi să extindă sau să anuleze articolul 50, întârziind sau chiar oprind Brexit“, a precizat premierul.

Într-o declarație făcută în fața reședinței din Downing Street nr. 10, May a subliniat că aceste disensiuni în partid nu fac altceva decât să-i divizeze și mai tare și numai un vot de încredere ar mai putea să salveze procesul Brexit. „Sunt pregătită să închei acest proces“, a adăugat May.

Potrivit regulilor, May ar pierde șefia partidului și a Guvernului dacă jumătate plus unu dintre cei 315 deputați conservatori votează împotriva ei. La orele dimineții, 75 de parlamentari conservatori își exprimaseră public sprijinul pentru Theresa May, printre care nume sonore ca Jeremy Hunt, Sajid Javid, Michael Gove, Amber Rudd, Penny Mordaunt și Brandon Lewis. Un scrutin decisiv pentru cariera premierului May s-a desfășurat miercuri între orele 18:00 și 20:00.

 

Rebeliune într-un moment crucial

Cu mai puțin de patru luni înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, la 29 martie, cea de-a cincea economie mondială este în plină criză politică, deschizând perspectiva unui divorț dezordonat sau a unei inversări a procesului Brexit printr-un referendum.

Ieșirea din Uniunea Europeană este cea mai importantă decizie politică și economică a Marii Britanii de după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care europenii încearcă să facă un front unit nu numai în fața agresivității Rusiei și a unei Chine tot mai insistente, dar și în fața unei administrații americane care critică inactivitatea Europei.

Dat fiind acest front mondial, cu un Occident împărțit, planul Theresei May pentru ieșirea din UE nu a fost întâmpinat cu entuziasm nici în propriul partid, nici în țară, nicidecum în UE. Conducerea blocului comunitar a negociat „la sânge“, iar orice concesie a premierului britanic a fost considerată acasă un act de trădare. Rebeliunea din propriul partid într-un moment crucial o pune pe Theresa May într-o situație critică în care, fie că a primit votul de încredere, fie că nu l-a primit, percepția de lider forte a avut de suferit. Ea va trebui să cedeze poziția de top unor alte personalități din Partidul Conservator, fostul secretar de Externe, Boris Johnson, și fostul secretar pentru Brexit, Dominic Raab, fiind favoriți, conform analiștilor britanici.

Theresa May poate rămâne prim-ministru și lider de partid până la alegerea unui înlocuitor sau încă 12 luni, însă cu încrederea în autoritatea sa mult știrbită. Singurul lucru pe care l-ar câștiga conservatorii prin eliminarea Theresei May de la guvernare ar fi evitarea alegerilor naționale.

 

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă