16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalPremiul Nobel pentru imunoterapie în tratamentul cancerului

Premiul Nobel pentru imunoterapie în tratamentul cancerului

Cercetările celor doi au dus la descoperirea „terapiei canceroase prin inhibarea reglementării imune negativă“, a declarat adunarea juriului Nobel.

 

Terapia imunologică prin inhibitor

Terapia imunologică prin inhibitor vizează proteinele produse de unele celule ale sistemului imunitar, precum și de unele celule canceroase. Aceste proteine pot stopa apărarea naturală a organismului care -distruge celulele -canceroase.

Imunoterapia concepută de James Allison și Tasuku Honjo se concentrează pe înlăturarea acestei proteine nefaste, permițând sistemului imunitar să se organizeze mai rapid și eficient pentru distrugerea celulelor canceroase.

Allison, profesor la Universitatea din Texas, și Honjo, profesor la Universitatea din Kyoto, au câștigat în 2014 Premiul Tang, versiunea asiatică a Premiului Nobel, cu aceeași cercetare.

Cei doi vor primi premiul de la regele Carl al XVI-lea Gustaf, la ceremonia oficială de la Stockholm, pe 10 decembrie, aniversarea morții lui Alfred Nobel, creatorul premiului.

Anul trecut, geneticienii americani Jeffrey Hall, Michael Rosbash și Michael Young au primit premiul pentru cercetarea rolului genelor în stabilirea ceasului circadian, care reglează somnul, modul de alimentare, hormonii și temperatura corpului.

 

Premieră medicală

În timp ce, din punct de vedere tehnic, imunoterapia este în faza de debut, oamenii de știință au salutat uriașul potențial de vindecare chiar și în cazuri în care toate celelalte forme de terapie au eșuat.

Primul exemplu de vindecare completă a unui cancer la sân aflat în stadiu terminal, tot printr-un tip de imunoterapie, este cel al inginerei Judy Perkins, 49 de ani, din Florida, după ce medicii i-au modificat -sistemul imunitar, permițându-i să distrugă -tumorile. Femeia a fost selectată pentru a se supune noului tip de tratament după ce chimioterapia nu a dat rezultate, cancerul avansând.

Tratamentul acesteia este considerat prima aplicare cu succes a imunoterapiei cu celule T pentru cancerul de sân în stadiu târziu.

Judy Perkins a fost tratată de o echipă condusă de Dr. Steven Rosenberg, de la Institutul Național de Cancer (NCI) din Maryland.

Studiul clinic, care este încă în curs de -desfășurare, se bazează pe folosirea -celulelor T – care fac parte din răspunsul sistemului imun la modificări ale -stării de sănătate a -organismului- dar îmbunătățite, pentru a fi mai eficiente în lupta contra tumorilor.

Noua abordare pionierată de echipa condusă de Dr. Rosenberg s-a bazat pe o tehnică deja existentă, numită transfer de celule adoptive, care s-a dovedit eficientă în tratarea melanomului, dar nu a altor forme ale bolii.

„Această cercetare este experimentală în momentul de față“, a subliniat dr. Rosenberg. „Dar, pentru că această nouă abordare a imunoterapiei depinde de mutații, nu de tipul de cancer, este într-un sens un plan pe care îl putem dezvolta pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer.“

Profesorul Alan Melcher, expert în imunoterapie la Institutul de Cercetare a Cancerului, a pecizat că studiul a demonstrat un succes remarcabil în ceea ce privește traducerea percepției noastre asupra modului în care sistemul imunitar răspunde cancerului, înțelegere ce se poate trans-forma într-un tratament eficient.

Fiind la început, cu terapii recent testate, rata de răspuns chiar și pentru tratamentele cele mai de succes este încă scăzută.

Dar cu rezultatele încurajatoare, imunoterapia este un domeniu în care tehnologia se mișcă atât de repede, „încât lucrurile care par nepractice în acest moment, în foarte puțini ani, pot fi ușor de realizat“, a subliniat Melcher. 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă