6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPresa progresistă vede doar „extremiști“ printre patrioții polonezi

Presa progresistă vede doar „extremiști“ printre patrioții polonezi

Aproape toate ziarele occidentale, dar și agențiile naționale de știri ale statelor vest-europene s-au chinuit să scoată în evidență elementele extremiste care au participat la mitingul de la Varșovia. Expresia „extrema-dreaptă” a dominat până dincolo de saturație relatările jurnalistice occidentale, care au minimalizat faptul că majoritatea celor aproape 250.000 de manifestanți nu aveau nimic de-a face cu extrema-dreaptă. În ultimele decenii, manifestările patriotice au fost etichetate automat de presa occidentală drept organizate de așa-zisa „extremă-dreapta”.

„O manifestație enormă a sărbătorit independența Poloniei, în ciuda scandalului cu extrema-dreaptă”, a titrat BBC. „Naționaliștii polonezi s-au numărat printre cei 200.000 de oameni care au luat parte la marșul de sărbătorire a 100 de ani de la declararea independenței Poloniei”, a mai scris BBC.

„Cei mai mulți dintre participanții la marșul de duminică purtau drapeluri poloneze și brasarde cu culorile alb-roșii ale drapelului polonez, însă unii dintre manifestanți afișau pancarte care reprezentau partide de extremă-dreapta din Polonia și Italia”, a comentat BBC. Imediat după aceste observații, postul britanic a amintit de faptul că, în aceeași zi, președintele francez, Emmanuel Macron, a denunțat naționalismul, în cadrul unui discurs cu ocazia celebrării centenarului de la încheierea Primului Război Mondial. „Marșul polonez a avut loc în contextul în care președintele francez a cerut liderilor internaționali să respingă naționalismul”, a menționat BBC. Totuși, postul britanic a precizat că „marșul polonez a fost pașnic și nu au fost observate lozinci sau pancarte agresive”. Deși sursa a notat participarea oficială la acest marș a „grupării de extremă-dreapta“ Tabăra Radicală Națională, BBC a notat că „marșul se bucură de popularitate în rândul a mii de polonezi normali, patrioți, printre care se numără și suporterii formațiunii de guvernare Partidul Lege și Justiție”.

 

„Ia o seceră și un ciocan și lovește gloata comunistă“

Mult mai la stânga față de postul britanic s-a situat ziarul american New York Times, care a titrat: „Liderii polonezi, alături de grupările de extrema-dreaptă, la manifestările de Ziua Independenței”. „Președintele polonez Andrzej Duda și membri ai Guvernului au mărșăluit în prima linie a unei procesiuni organizate de statul polonez, alături de un steag alb-roșu enorm. Dar în spatele lor, la câteva sute de metri de membrii Partidului Lege și Justiție, se aflau activiștii de extremă-dreapta, cunoscuți pentru promovarea de sloganuri rasiste și homofob“. În contradicție cu știrea BBC, New York Times a scris că „mii de naționaliști au strigat sloganul «Ia o seceră, ia un ciocan, lovește gloata comunistă!»“.

Astfel, ziarul liberal american pare să fi fost serios deranjat de ironizarea simbolurilor comuniste secera și ciocanul, mai ales având în vedere că simbolurile inițiale ale secerei și ciocanului comuniste sunt foarte îndrăgite în ultimele decenii de New York Times. „Nici un membru al Opoziției și nici o altă personalitate publică neafiliată Guvernului nu a participat la miting, iar criticii spun că Ziua Națională a fost astfel oferită cadou grupărilor radicale”, a analizat jurnalul american.

„Manifestația, care în anii anteriori s-a soldat cu ciocniri violente cu Poliția, a devenit celebră anul trecut, când demonstranții au cântat «Polonia pură, Polonia albă» și «Refugiați, plecați acasă!»”, a mai scris New York Times. Ziarul a evitat să precizeze că în ediția de duminică nu au fost scandate astfel de sloganuri.

În același ton, jurnalul britanic de stânga The Guardian a titrat: „Președintele polonez se adresează extremei-drepte la marșul pentru independență”. „Naționaliștii au dat foc la torțe și au afișat steaguri fasciste, după care au mers umăr la umăr cu politicienii”, s-a plâns The Guardian.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă